logo F1live.cz

Domenicali posílá naději do Katalánska: Přítomnost Madridu nevylučuje setrvání Barcelony

Piloti sa radia na štartovom rošte
© LAT Images/Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 1. 2024

Velká cena Španělska bude od roku 2026 patřit Madridu. Znamená to však, že Barcelona je definitivně mimo hru? Posledních pár let smlouvy má ještě před sebou. Mohla by si místo udržet? Například pod hlavičkou Velké ceny Katalánska? Šéf Formule 1 Stefano Domenicali tuto myšlenku rozhodně neodmítl.

Jedno je jisté: na rok 2026 mají platnou smlouvu Madrid i Barcelona. I když to ještě není potvrzené, zdá se, že v tomto roce se na španělském území uskuteční dvě velké ceny. Krátce před oficiálním potvrzením Madridu informovala Barcelona (dokonce ústy samotného katalánského premiéra), že jedná s Formulí 1 o prodloužení svého kontraktu a bez ohledu na plány hlavního města hodlá pokračovat na své cestě.

Podporu do Katalánska poslal dokonce i generální ředitel Formule 1 Stefano Domenicali, podle kterého smlouva s Madridem neznamená definitivní konec pro Barcelonu. „Abychom se vyhnuli nedorozuměním a vše objasnili, přítomnost Madridu nevylučuje setrvání Barcelony směrem do budoucna,“ řekl Ital pro oficiální stránky Formule 1.

„Diskuse pokračují a chceme zjistit, zda směrem do budoucna můžeme rozšířit naši spolupráci s Barcelonou. S tamějšími lidmi totiž máme velmi dobré vztahy,“ ujistil Domenicali.

Toho těší i mimořádný zájem na španělském trhu. I když to není tak dávno, co tato země měla dvě velké ceny (v Barceloně a Valencii), zásluhou Carlose Sainze a Fernanda Alonsa má na roštu dva špičkové závodníky, kteří jsou doma mimořádně populární. „Španělský trh ještě před pár lety nebyl v centru našeho zájmu. Nyní je však velmi důležitý. Podepsali jsme novou smlouvu se španělským vysílatelem DAZN minimálně do konce roku 2026. Jsou to určitě příjemné starosti, když více míst – některá dokonce ve stejné zemi – chce hostit velkou cenu. Ukazuje to hodnotu naší nabídky. Nesmíme však zapomenout na důvod našeho úspěchu a nemůžeme být samolibí,“ řekl Domenicali.

Madrid přitom podepsal s Formulí 1 dlouhodobou smlouvu. Ty jsou v poslední době v módě. Hlavní město Španělska by mělo zůstat v kalendáři nejpozději do roku 2035. Dlouhodobější kontrakt má v současnosti jen Bahrajn (2036) a Austrálie (2037).

„Jsem velmi rád, že jde o dlouhodobou smlouvu, která je platná až do roku 2035. Toto je cíl Formule 1, ať už jde o nové, nebo etablované promotéry. Umožňuje to všem zúčastněným plánovat budoucnost a investovat do budoucnosti. Takto mají organizátoři, naši partneři, naše týmy a náš sport záruku. V minulosti se smlouvy podepisovaly na dva, tři nebo pět let. Nyní jsou všechny nové kontrakty zaměřené dlouhodobě. A pokud jsou krátké, je na to důvod,“ uvedl Domenicali.