logo F1live.cz

Liberty Media je nadále nejhodnotnějším sportovním impériem na světě, tvrdí Forbes

Archive number: M400246
© 2023 United States Grand Prix, Saturday – LAT Images
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 1. 2024

Když americká společnost Liberty Media převzala v roce 2017 otěže ve Formuli 1, začal nevídaný nárůst popularity tohoto sportu. Kdysi byl ve Spojených státech téměř neznámým (nebo nepopulárním) pojmem. Dnes tento trh představuje klíč k globálnímu růstu F1. Status Liberty Media jako největšího hráče na sportovním trhu podtrhl opět i časopis Forbes.

Liberty Media obhájila své loňské prvenství a stala se nejhodnotnějším sportovním impériem i v roce 2024. Jde o další úspěch, který rozhodně neodradí zájem o nejvyšší motoristickou třídu. Týmy, promotéři velkých cen a sponzoři se dnes perou o šanci proniknout do tohoto byznysu.

Ten nadále vede americká společnost Liberty Media, která byla časopisem Forbes opět oceněna jako sportovní impérium s nejvyšší hodnotou na světě. Časopis ji ocenil na astronomických 18,2 miliardy dolarů, přičemž drtivou většinu z této sumy představuje hodnota samotné Formule 1. Společnost přitom zažila pokles hodnoty o 2,6 miliardy dolarů, ale důvod je prozaický – od Liberty Media se oddělil americký baseballový tým Atlanta Braves a stal se samostatným subjektem pod hlavičkou Atlanta Braves Holdings.

Liberty Media přitom není jediným zástupcem známým i z Formule 1 v seznamu Forbesu. Na 16. místě se umístil americký miliardář Stephen Ross, který stojí za organizováním Velké ceny Miami. V první řadě je však majitelem týmu amerického fotbalu Miami Dolphins.

Deset nejhodnotnějších sportovních impérií podle Forbes:

1. Liberty Media – 18,22 miliardy dolarů.
2. Kroenke Sports & Entertainment – 15,59 miliardy dolarů (Los Angeles Rams, Denver Nuggets, Colorado Avalanche, Colorado Rapids, Arsenal F.C. a další).
3. Fenway Sports Group – 12,95 miliardy dolarů (Boston Red Sox, Liverpool F.C., Pittsburgh Penguins, RFK Racing a další). Fenway je také minoritním akcionářem v investiční společnosti Arctos Partners, která loni získala minoritní podíl v týmu F1 Aston Martin.
4. Jerry Jones – 12,8 miliardy dolarů (Dallas Cowboys a další).
5. Harris Blitzer Sports & Entertainment – 11,86 miliardy dolarů (Philadelphia 76ers, New Jersey Devils a další).
6. Madison Square Garden Sports – 10,25 miliardy dolarů (New York Knicks, New York Rangers a další).
7. The Kraft Group – 9,13 miliardy dolarů (New England Patriots a další).
8. Yankee Global Enterprises – 9,07 miliardy dolarů (New York Yankees, New York City FC, AC Milán a další).
9. Paul G. Allen Trust – 9,06 miliardy dolarů (Portland Trail Blazers, Seattle Seahawks, Seattle Sounders FC a další).
10. Maple Leaf Sports & Entertainment – 8,47 miliardy dolarů (Toronto Maple Leafs, Toronto Raptors, Toronto FC a další).

Související zprávy