logo F1live.cz

Takové něco v našich končinách nemá obdoby. Nova Sport představila plány na sezónu 2024

EisKing v Bratislave: Števo Eisele, Pepa Král a Nova Sport
© Matúš Zeťák
Milan Kubala
Milan Kubala15. 2. 2024

Sezóna Formule 1 se nezadržitelně blíží a fanoušci F1 se už nemohou dočkat, kdy to vypukne. Čeští a slovenští diváci však mají o jeden důvod k radosti více. Přímé přenosy na Nova Sport 5 budou obohaceny o exkluzivní materiál přímo z dějiště velkých cen. Inovací je však více.

O novinkách pro ročník 2024 informovala Nova Sport na čtvrteční tiskové konferenci, na které byl představen i kompletní komentátorský tým. Za mikrofony nás budou velkými cenami provázet Števo Eisele, Josef Král, Pavel Fabry a čerstvou posilou bude Jitka Poláková, která sedm let pracovala v automobilce Ferrari.

Přímo v dějišti závodů

Generální ředitel skupiny CME Didier Stoessel prozradil, že se můžeme těšit i na vysílání přímo z dějiště velkých cen, což čeští a slovenští diváci ještě nezažili.

“Formuli 1 kdysi komentovali dva muži zamčení v místnosti někde v Praze, a závody F1 komentovali sledujíc obrazovky před sebou. My to tak dělat nebudeme,” uvedl Didier Stoessel, generální ředitel skupiny CME. “Na pěti velkých cenách budeme mít tým osmi až deseti sportovních novinářů a kameramanů. My budeme chodit na velké ceny.”

V Monaku, Las Vegas, Rakousku, Maďarsku a na závodě v Ázerbájdžánu tak bude mít Nova Sport přímé zastoupení. “Na těchto pěti velkých cenách bude celý přímý přenos vyráběn v dějišti. Naši reportéři se budou procházet po startovním roštu, vyslýchat jezdce, mluvit s inženýry, ukazovat vám garáže, práci mechaniků. Budou přímo tam a komentovat novinky, ukazovat vám je a dělat rozhovory například s Lewisem Hamiltonem nebo Charlesem Leclercem, aby získali jejich reakce cestou na startovní rošt.”

Kromě toho Nova Sport vybere dalších pět závodů, na které vycestuje jeden komentátor spolu s kameramanem. Diváci Nova Sportu tak budou mít exkluzivní obsah z minimálně deseti velkých cen.

Změna čeká i studio

Od nové sezóny budou přímé přenosy komentovány v novém složení. “Je to novinka navonok netradiční, ale ve světě už celkem prověřená. Budeme komentovat ve trojici,” oznámil Števo Eisele, kterého v komentátorské kabině doplní Pepa Král a Pavel Fabry. “To je další věc, na kterou se velmi těším, protože ta chemie, odbornost, vtip a emoce jsou důvod, proč si zapínáme Formuli 1.”

Reakce komentátorů budeme moci sledovat naživo prostřednictvím živého přenosu. Třešničkou na dortu je fakt, že dvacet fanoušků to bude vidět na vlastní oči; budou totiž součástí předzávodního i pozávodního studia.

“Budeme mít studio před závody, což je vlastně už tradice, ale studio bude i po závodech,” prozradil Pepa Král. “Před závodem cítíte adrenalin, pak se odjede velká cena, během které se stane nějaká velká nehoda, no a teď co? Kdo měl pravdu? Obrovské plus je, že si to teď můžeme rozebrat.”

Kompletní servis i s juniorskými sériemi

Nova Sport bude vysílat všechny přímé přenosy nejen z Formule 1, ale i z juniorských kategorií F2 s Romanem Staňkem, F3, ženské F1 Academy a Porsche Super Cup.

“Pozitivní zpráva je, že budeme vysílat úplně vše,” ujal se slova Pavel Fabry. “Velké ceny nejsou jen o Formuli 1, ale i o Formuli 2, Formuli 3, letos i o velmi zajímavé F1 Academy s podporou týmů F1 a mimochodem i Porsche Super Cup. Rozhodli jsme se, že když vám máme přinést kompletní servis, tak bude opravdu kompletní: tréninky, kvalifikace, závody, všechny doprovodné série.”

Vysílání začíná 29. února

Start vysílání nové stanice Nova Sport 5 je naplánován na čtvrtek 29. února. Už první tréninky F1, F2 a F3 tak budeme moci sledovat v přímém přenosu.

Ještě před tím nás čekají předsezónní testy v Bahrajnu, z kterých nám Števo Eisele také přinese exkluzivní materiál.

Těšíme se!

O dostupnosti stanic Nova Sport 5 a Nova Sport 6 se informujte u svého televizního operátora.