logo F1live.cz

Nejžádanějšími artikly na trhu jsou momentálně Sainz a Albon. Jaké jsou jejich možnosti?

Charles Leclerc
© Twitter/Ferrari
Tomáš Masár
Tomáš Masár31. 1. 2024

Dva piloti Formule 1 by mohli již brzy „změnit dres“. Řeč je o Carlosi Sainzovi, který začíná hrát ve Ferrari druhé housle, a Alexi Albonovi, kterého je v nekonkurenceschopném Williamsu škoda. Kam by Španěl s Thajcem mohli přestoupit? Odpovídá Lawrence Barretto.

Většina z nejlepších pilotů Formule 1 už o své budoucnosti rozhodla. Max Verstappen má podepsaný dlouhodobý kontrakt s Red Bullem, Lewis Hamilton a George Russell zase prodloužili spolupráci s Mercedesem. Nezaháleli ani ve Ferrari a McLarenu. Týmy z Maranella a Wokingu si uzavřením smluv s Charlesem Leclerem a Landem Norrisem pojistili služby svých týmových jednotek.

V souvislosti s Fernandem Alonsem se očekává, že dvojnásobný mistr světa setrvá v Aston Martine a stejně tak je tomu v případě Oscara Piastriho a McLarenu. Mezi top závodníky visí otazník pouze u dvou jmen – Carlosu Sainzovi a Alexi Albonovi.

Tím se podle redaktora portálu F1.com Lawrence Barretta naskýtá několik možností. Buď oba setrvají ve svých současných týmech, nebo si vyzkoušejí trh s jezdci, kde by měl být o ně enormní zájem.

Podle Barretta zůstane Sainz s největší pravděpodobností ve Ferrari, ale pokud by se rozhodl pro změnu působiště, možností by měl víc než dost. Původem Srílančan se domnívá, že o služby devětadvacetiletého Španěla by se pobila hned trojice týmů – Red Bull, Audi a Williams.

„V případě Sainze je nejlepší dostupnou možností pro rok 2025 Red Bull,“ uvedl Barretto. „Pérezovi totiž po skončení nadcházející sezóny vyprší smlouva. Šéf Red Bullu Christian Horner se však vyslovil, že o sedačku se může připravit jen on sám. Pokud bude podávat dobré výkony, s velkou pravděpodobností v týmu setrvá. Pokud se bude opět trápit, Sainz, který v minulosti patřil do rodiny Red Bullu a tři roky závodil za Toro Rosso, bude žhavým kandidátem na jeho nahrazení.“

Red Bull prý nebude ani zdaleka jediným týmem, který bude monitorovat situaci kolem Sainze. Kromě rakouského celku bude mít podle Barretta oči na stopkách také Sauber – resp. Audi – a Williams. „Bývalý Sainzův šéf z McLarenu Andreas Seidl je jeho obdivovatelem. Rád by ho měl v týmu, kdy se Sauber v roce 2026 přetransformuje na Audi,“ vysvětlil renomovaný novinář. „Pro Sainza by však mohl tento přestup představovat určité riziko, jelikož je v současnosti v nejlepších letech. Kromě těchto dvou zájemců by mohl o Sainze usilovat i postupně zlepšující se Williams.“

Stejně jako Sainz by se na přestupovém trhu neztratil ani Albon. Z četných uchazečů o služby britsko-thajského závodníka vypíchl Barretto dvě nejlepší destinace. „O Albona se má zajímat Ferrari a moje zdroje hovoří io Red Bulle, jehož inženýři mají o jezdci vysoké mínění. V případě Thajce jde o zajímavý obrat. Jen nedávno totiž musel usilovat o to, aby se vrátil na startovní rošt, z něhož se poroučel v roce 2020 po konci v Red Bulle.“

„Pokud se bude Albonovi v polovině úvodní sezóny dařit a Sainz ještě nepodepíše smlouvu s Ferrari nebo nepřestoupí jinam, budou nejžádanějšími artikly na trhu s jezdci právě tito dva závodníci,“ doplnil Barretto.

Související zprávy