logo F1live.cz

Právní oddělení FIA také utrpělo ztráty. Odešli dva klíčoví zaměstnanci

Place de la Concorde, FIA
© Wikimedia Commons
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 2. 2024

Série odchodů z různých oddělení Mezinárodní automobilové federace jako by neměla konce. Všichni přitom byli více či méně důležití pro Formuli 1. Platí to i o odchodech dvou klíčových právníků Pierra Ketterera a Edwarda Floyda, kteří měli ze svých pozic na starosti i Concordskou dohodu.

Ředitel pro řízení a regulaci Ketterer a vedoucí oddělení pro obchodněprávní záležitosti Floydd opouštějí struktury Mezinárodní automobilové federace. První jmenovaný pracoval v pařížském sídle FIA od roku 2010. V dubnu nastoupí na nové místo v Mezinárodním olympijském výboru. Dlouho byl přitom považován za jednoho z klíčových mužů v organizaci, zastupoval ji v disciplinárních řízeních ve F1, při řešení problémů s dodržováním pravidel i při vyřizování různé agendy s vnějšími subjekty.

Ještě pod vedením bývalého prezidenta Jeana Todta měl klíčový podíl na dojednání současné Concordské dohody, která bude platit do roku 2026. Kromě toho vytvořil v roce 2011 disciplinární předpisy FIA a v roce 2020 i kodex chování COVID-19, který umožnil restart sezóny F1 v tom roce.

Prezident FIA Mohamed bin Sulajem potvrdil odchod Ketterera na pondělním zasedání Komise F1. „Pierre mi bude chybět osobně i profesionálně,“ řekl pro Motorsport.com. „Známe se už čtrnáct let a seznámil jsem se s ním dávno předtím, než jsem se stal prezidentem FIA. Pro federaci a její členy vždy poctivě pracoval.“

„Byl významnou a uznávanou osobností naší organizace. Chtěl bych mu poděkovat za jeho neocenitelný přínos a neochvějnou profesionalitu. Jsem přesvědčen, že s týmem, který Pierre vytvořil, jsou řízení a pravidla FIA v dobrých rukách. Po letech věrné služby se rozhodl nasměrovat svou kariéru novým směrem a já mu přeji, aby se mu v nové úloze dařilo,“ dodal Sulajem.

Samotný Ketterer při svém odchodu řekl: „Jsem zapálený pro sport a MOV je pro mě jakýmsi snem. Ve FIA jsem strávil 14 let a chtěl jsem hledat nové výzvy v jiné sportovní organizaci. Je to pro mě hořkosladký okamžik. S lítostí opouštím motorsport, své kolegy a přátele. Vztah s prezidentem je pro mě důležitý. Vím, že je těžké získat jeho důvěru. Poslední dva roky jsme prožili skvělé období.“

Odejde i Floydd, který byl občanským a obchodním právníkem FIA. Ze své pozice měl na starosti jednání s promotéry, ale podobně jako Ketterer i jednání o Concordské dohodě.

Oba se tak připojí k dlouhému zástupu odcházejících funkcionářů FIA. V zimě federaci opustili sportovní ředitel Steve Nielsen, technický ředitel Tim Goss, bývalá technická manažerka Formule E Alessandra Cilibertiová či šéfka Komise pro ženy v motoristickém sportu Deborah Mayerová.