logo F1live.cz

Snaží se Ocon podlézat Mercedesu? Pořád jsem jejich juniorský jezdec!

Esteban Ocon
© XPB Images/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 2. 2024

Přestupový rok 2024 bude divoký. Novými smlouvami nejprve uklidnili situaci Charles Leclerc a Lando Norris, ale pak vyvolal velkou pozornost svým přestupem Lewis Hamilton. To uvolnilo jedno velmi lukrativní místo, které by si pravděpodobně přál obsadit každý jezdec ze středu pole. K nim patří i Esteban Ocon.

Jak to už bývá, i při představení nového – tak z dvaceti procent nalakovaného – Alpinu A524 byl zájem novinářů především o přestup Lewise Hamiltona. Je více než zřejmé, že navzdory frázím o oddanosti a věrnosti svým týmům určeným pro média a veřejnost se jezdci jako Esteban Ocon nebo Pierre Gasly doslova třesou o místo, které však může získat pouze jeden.

Dobrým příkladem je Esteban Ocon, který sice vyjádřil oddanost a odhodlání Alpinu, ale mezi řádky velmi zřetelně čteme, že by byl ochoten sníst svou smlouvu, aby mohl podepsat s Mercedesem. “Vždy jsem měl silné vazby s Mercedesem. Stále jsem jejich juniorský jezdec!” prohlásil francouzský závodník, jehož smlouva končí po sezóně.

“To platilo po celou dobu, i když už nejsem junior. Do jisté míry však stále jsem smluvně zavázán Mercedesu. Takto to tedy vypadá. Uvidíme. Ale v současnosti jsem stoprocentně oddán Alpinu a soustředím se na tento tým,” dodal na závěr Ocon, který takřka zapomněl, za koho vlastně v současnosti závodí.

Bylo by zajímavé zjistit, o jakém smluvním vztahu vlastně hovoří. Víme, že Estebana nadále zastupuje Toto Wolff a spol., ale to ještě neznamená, že je “juniorem Mercedesu”. Kromě toho v roce 2021 podepsal trojletou smlouvu s týmem Alpine. Můžeme jen spekulovat, jaký vlastně má Toto Wolff a Mercedes vliv na kariéru francouzského závodníka.

“Na trati musím jako vždy odvést dobrou práci. Každý rok je v F1 rozhodující, protože nezáleží na tom, zda máte smlouvu, či ne. Pokud nepodáváte výkony, jste mimo hru. Tak to prostě je,” řekl Ocon.

“Pokud odvádíte dobrou práci, vždy se o vás bude mluvit, spekulovat a pěkně vyprávět. Pokud se o vás mluví, znamená to, že na trati děláte dobré věci,” dodal Ocon.

Celkově zní tato komunikace francouzského závodníka velmi bizarně. Na jedné straně mluví o tom, že byl jezdcem Renaultu už jako kluk, na druhé se označuje za “juniora Mercedesu”. Stará pravda však říká, že když se snažíte kamarádit se všemi, nakonec vám nezůstanou žádní skuteční přátelé.