logo F1live.cz

Famin: Monitorujeme situaci na trhu s jezdci

Pierre Gasly
© Renault SAS
Tomáš Masár
Tomáš Masár9. 2. 2024

Šéf Alpinu Bruno Famin se nechává opakovaně slyšet, že si chce ponechat současnou jezdeckou dvojici ve složení Pierre Gasly a Esteban Ocon. Proč však potom „pozorně monitoruje situaci na trhu s jezdci?“

Důvody má Famin hned dva. Za prvé, ať Francouz lichotí dvojici svých pilotů sobě víc, pokud se naskytne možnost upsat si jezdce, který má oproti Gaslymu s Oconem výkonnostně navrch, „lodivod“ Alpinu nezaváhá ani vteřinu.

Za druhé, Famin musí myslet na to, že je Esteban Ocon v širším hledáčku Mercedesu jako potenciální náhrada za Lewise Hamiltona, který v roce 2025 přestoupí do Ferrari. Pokud by se francouzský závodník v případě zájmu německého týmu rozhodl „změnit dres“, šéf Alpinu bude potřebovat za něj najít urychleně náhradu.

„Velmi mě těší, že s našimi jezdci tak dobře vycházíme,“ vyslovil se na margo vztahů s Gaslym a Oconem Bruno Famin. „Mám radost z toho, jak spolu komunikujeme, a z práce, kterou odvádějí. Jsme s nimi prostě nade vše spokojeni,“ zopakoval Francouz.

„Koutkem oka ovšem samozřejmě monitorujeme i situaci na trhu s jezdci. Také sledujeme, jak se daří našim juniorským jezdcům – vždyť je to de facto naše povinnost. S Gaslym a Oconem jednáme o prodloužení spolupráce, ale ještě nepadlo žádné finální rozhodnutí. Naší (současnou) prioritou je vývoj auta a zlepšování týmu, v našich jezdcích máme plnou důvěru.“

Z Faminových vyjádření lze vyčíst, že pokud se nic zásadně nestane, Alpine si ponechá Gaslyho s Oconem. Otázka však zní: Jsou setrvání v Enstonu nakloněni i samotní jezdci – specificky Esteban Ocon? Jak se Francouz zachová v případě, že o něj projeví zájem Mercedes? A bude mít německý celek vůbec o dvanáctého muže uplynulého šampionátu zájem?

„To není otázka na mě, nevím, jestli patří mezi potenciální kandidáty na nahrazení Hamiltona,“ utrousil Famin. „Musíte se na to zeptat Tota Wolfa. Já opravdu nevím, jestli o něm uvažují. V každém případě se touto věcí budeme zabývat později,“ doplnil 62letý inženýr.