logo F1live.cz

Věříme, že Red Bull je porazitelný, hlásí z Aston Martinu

Aston Martin AMR24
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 2. 2024

Aston Martin byl na začátku minulé sezóny nejbližším pronásledovatelem Red Bullu. Nemalý význam na tomto počinu měla i skutečnost, že v Silverstone se nebáli čerpat inspiraci od nejlepšího týmu. Právě to by měly v tomto roce udělat v podstatě všechny týmy včetně Aston Martinu, který ústy svého technického ředitele přiznal, že jde o „nevyhnutelný“ krok.

Aston Martin postavil na start sezóny 2023 monopost, který se nejvíce podobal Red Bullu a dokázal, že právě to je nejlepší cesta vpřed. Rok 2024 by se měl nést v duchu definitivní konvergence konceptů, i když nějaké rozdíly budou nevyhnutelné. Potvrdili to i v Aston Martinu.

„Když máte tým, kterému se daří tak dobře jako Red Bullu od roku 2022, je nevyhnutelné, že dojde k určité konvergenci jejich řešení,“ řekl technický ředitel Aston Martinu Dan Fallows při představení nového monopostu AMR24. „Řekl bych, že s současnými předpisy není příliš jednoduché postavit auta, která jsou vizuálně velmi odlišná. Myslím si tedy, že je nevyhnutelné, abychom se dočkali nějaké té konvergence.“

„Řekl bych, že je to zajímavější i z pohledu konvergence časů na kolo, kterou jsme viděli. Týmy se k sobě velmi přibližují, co podle mě trochu naznačuje, že už nejsou příliš schopné udělat velký konceptuální krok od věcí, které vidíme na většině aut,“ uvedl Fallows.

„Myslím si však, že to neubírá nic na zajímavosti. Jsou tu věci, ve kterých dokážeme najít čas na kolo. Skrývají se v drobných detailech, v malých prvcích podlahy a v jiných částech auta, přičemž stále dokážeme naše časy výrazně vylepšit,“ dodal Fallows.

V nové sezóně je pro všechny měřítkem dominantní Red Bull. Viděli jsme, jaký náskok si tento tým dokázal vybudovat a se stabilními pravidly nebude snadné dohnat ho za jednu zimu. V závěru minulé sezóny však bylo jasné, že soupeřům se určitě podařilo alespoň přiblížit.

„Zastáváme názor, že Red Bull je více než porazitelný. To je cíl, za kterým se ženeme. Soustředíme se a míříme na Red Bull,“ vyhlásil Fallows.

„Naše nové auto je v mnoha ohledech velmi odlišné. Změnili jsme většinu našich přístupů při vývoji, ale v podstatě jde o hlubokou evoluci loňského auta. Navázali jsme na loňský monopost AMR23. Mnoho změn uvidíte na první pohled, například nos, ale změnilo se také mnoho věcí pod kapotou, což už neuvidíte. Některé z nich se budeme snažit udržet pod pokličkou,“ dodal Fallows.

Související zprávy