logo F1live.cz

Druhý a poslední tým nedělí ani půl sekundy, prohlásil Norris

Lando Norris a George Russell
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 2. 2024

Čeká nás další dominantní sezóna nebo jeden z nejvyrovnanějších ročníků moderní éry Formule 1? To je otázka, na kterou se dozvíme odpověď již brzy. I když nadvláda Red Bullu trochu zkresluje obraz o celkové situaci na startovním roštu, pravdou zůstává, že za nejlepším týmem bylo pořadí velmi vyrovnané. Podobně to vnímá i pilot McLarenu Lando Norris.

Podle jeho slov pomohou stabilní pravidla k dalšímu vyrovnání sil na startovním roštu. Od druhé poloviny minulé sezóny nastal trend postupného sbližování výkonnosti jednotlivých týmů. Očekává se postupná konvergence konceptů a další vyrovnání startovního roštu. Samozřejmě, je třeba počítat s tím, že ve Formuli 1 se může stát vše a pravděpodobně se i stane.

„Čím déle budou pravidla platit, tím vyrovnanější to bude. To, co vidíme, je normální,“ řekl Lando Norris při představení monopostu MCL38. Připomíná, že celkově je startovní pole velmi vyrovnané, i když Formule 1 potřebuje v první řadě kvalitní boj o titul.

„I když byla poslední sezóna možná nejdominantnější ze všech, zároveň bylo po většinu roku pořadí nejvyrovnanější od prvního po poslední místo. Pokud se podíváte na rozestup mezi druhým nebo třetím a posledním na startovním roštu, tak to bylo pravděpodobně méně než půl sekundy,“ prohlásil Norris.

Loni jsme skutečně několikrát viděli, že na konci první části kvalifikace nedělila prvního a posledního ani sekunda. Něco takového jsme v roce 2018 nebo 2020 skutečně neviděli. Kořením Formule 1 však není boj o postup z Q1, ale boj o titul, který si fanoušci v minulém roce nemohli vychutnat.

„Jsem si jistý, že nás čeká několik let velmi těsného závodění,“ vyhlásil přesvědčeně Norris. „V minulosti vám nemuselo vadit, když se vám nepodařilo složit dokonalé kolo nebo jste udělali něco špatně. Nyní vám to však podle mě tak často neprojde. Budete muset dělat méně chyb, tvrději pracovat, více se učit a vše zdokonalovat, abyste dosáhli konzistentních výsledků.“