logo F1live.cz

V lepší formě jsem ještě nebyl, chlubí se před startem nové sezóny Gasly

Pierre Gasly
© Renault SAS
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 2. 2024

Formule 1 má před sebou nový ročník. Přípravy finišují a již ve středu se na trati v Bahrajnu objeví všech deset nových monopostů. Tím se uzavře jeden dlouhý cyklus přípravy. Připravovat se museli i jezdci, z nichž mnozí vypadají a působí před startem nového ročníku jako kulturisté.

Výjimkou není ani velký fanoušek posilovny Pierre Gasly, který však loni kromě svalů předvedl i nemálo závodního umění. Bez pořádného auta jsou vám však veškerý talent a svaly k ničemu, takže nový monopost A524 musí přinést obrovský krok vpřed.

„S novým autem jsme zvolili odvážný přístup po tom, co jsme měli loni pocit stagnace. I když jsme se několikrát dostali na pódium, nebylo to dost dobré,“ řekl médiím Pierre Gasly při představení nového monopostu A524. „Cítili jsme, že potřebujeme jít do tohoto nového projektu. Víme, že začátek roku může být těžší, než by se nám líbilo, ale potom možná bude následovat strmá křivka vývoje, takže takový je náš cíl.“

„Já osobně jsem ve své nejlepší fyzické formě. Mám za sebou sedm let ve Formuli 1 a dostatek zkušeností s tímto týmem. Nyní přesně vím, na čem musím pracovat, jak se musím připravit. Cítím se dobře, ale nejprve musíme prozkoumat nové auto a od toho se potom odrazit,“ dodal Gasly.

Ten má za sebou dva zajímavé roky. Jeho poslední sezóna s AlphaTauri byla poznamenána demotivací a Pierra jsme často viděli spíše na párty nebo v posilovně než ve továrně. Loni však při své první sezóně s Alpine ukázal, jaký je rychlý, když zanechal určitě lepší dojem – a potvrdila to i čísla – než jeho týmový kolega Esteban Ocon.

V zimě tvrdě trénoval v Dubaji a na start nové sezóny je prý připravený lépe než kdykoliv předtím. „Po fyzické i mentální stránce jsem na tom lépe než kdykoliv předtím. Velmi se těším na start nové sezóny. Víme, že 24 velkých cen znamená velmi napjatou sezónu. Čeká nás hodně cestování, což výrazně limituje čas na trénink. Musíme si proto vytvořit dostatečnou svalovou kapacitu ještě před startem sezóny,“ řekl Gasly.

„V Dubaji jsem se pořádně zapotil, ale je to dobrá příprava na Bahrajn a Saúdskou Arábii. Byl tam i Júki Cunoda, dobře jsme si zajezdili na motokárách, párkrát jsme na sebe narazili v posilovně, tlačili jsme jeden druhého vpřed a také jsme si trochu zahráli padel. Byla to zábava a také jsme si trochu vyzkoušeli ono soutěživé myšlení,“ uvedl francouzský jezdec.

Loni byl jeho tým odsouzen na šesté místo. Už poměrně brzy bylo jasné, že Alpine je lepší než ti vzadu, ale zas horší než ti vpředu. Přes dvě pódia to nebyla pro tým pozitivní sezóna a získal o 53 bodů méně než v sezóně 2022.

„Loni jsme si odnesli dvě trofeje za pódiová umístění, ale v této sezóně je určitě chceme více,“ prohlásil vítěz Velké ceny Itálie v roce 2020. „Právě jsem oslavil 28. narozeniny, takže určitě nastal čas posbírat další trofeje a honit druhé vítězství. Ve Formuli 1 jsem právě proto, že chci bojovat o ty nejvyšší pozice.“

„Cíl pro mě osobně je vždy stejný – odvést co nejlepší práci pro tým s autem, které mám k dispozici,“ prohlásil Gasly.