logo F1live.cz

Po 12 měsících vývoje dosáhl Alpine podobný čas. Čekal jsem to, říká poslední Gasly

Pierre Gasly
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 3. 2024

Úvodní kvalifikace sezóny přinesla jednu neuvěřitelnou skutečnost. Nejrychlejší čas týmu Alpine ve třetí části kvalifikace na Velkou cenu Bahrajnu v roce 2023 byl téměř identický jako čas Pierra Gaslyho v Q1 v roce 2024. Esteban Ocon byl o něco rychlejší, ale to Alpine, který v sobotu odstartuje z poslední řady, určitě nepotěší.

Největším outsiderem této sezóny měl být jednoznačně tým Haas. Jak však proběhly intenzivní testy a odborníci se ponořili do dat z Bahrajnu, Alpine vycházel z analýz velmi špatně. Francouzský tým působí na první velké ceně dost rezignovaně a dokonce i piloti na středeční tiskovce přiznali, že mohou skončit poslední.

Časy, které Pierre Gasly a Esteban Ocon zajeli v letošní bahrajnské kvalifikaci, byly ve skutečnosti srovnatelné s těmi loňskými. I když porovnávat časy z loňské Q3 s letošní Q1 není úplně fér, pro Alpine to znamená obrovské zklamání. Co je však nejhorší, v týmu to více-méně i očekávali.

„Věděli jsme, že to bude těžké; tušili jsme, že to přijde,“ řekl po skončení kvalifikace poslední Pierre Gasly. „Není to překvapení, ale zároveň jsme to neudělali ideálně, protože jsme dnes neodvedli nejlepší možnou práci. Na trať jsme vyjeli jako poslední a docházel nám čas. Musel jsem závodit s Checem, abych to stihl.“

„Přípravné kolo tedy bylo hrozné, takže ten poslední pokus byl docela kompromitovaný. Mám pocit, že jsme měli šanci na postup do Q2, což by beztak nebylo skvělé, ale stále lepší než takovýto výsledek. Víme, že máme před sebou hodně práce. Je to nové auto a nepodává výkony, které bychom chtěli. Celý tým pracuje nesmírně tvrdě, aby zlepšil současnou situaci, ale zároveň musíme zůstat trpěliví a počkat na vylepšení,“ konstatoval Gasly.

Jeho týmový kolega Esteban Ocon měl o něco více štěstí, ale o mnoho výše se nedostal. Na postup mu chybělo asi patnáct setin sekundy, což se nezdá mnoho, ale v současné realitě Formule 1, kdy je pole nesmírně vyrovnané, to není ani málo. Francouzský závodník se však ve všeobecné beznaději pokoušel svůj tým motivovat.

„Bohužel, nemyslím si, že to bylo překvapení. Při pohledu na testy jsme měli určité indicie. I když nikdy nemáte jistotu, dnes jsme viděli realitu. Přesně takto na tom jsme,“ řekl upřímně po skončení kvalifikace Ocon.

„Jak jsem však řekl do vysílačky, tomuto týmu věřím. Před pár lety to byl mistrovský tým a všechny jeho myšlenky vznikly na stejných místech v Enstone a Viry. Dá se to, ale musíme zůstat jednotní a motivovaní. Je důležité, abychom táhli za jeden konec provazu. Musíme postupovat, jinak nás čeká dlouhý rok,“ řekl Esteban.