logo F1live.cz

FIA a F1 otřásá nový skandál: Mohamed bin Sulajem měl ovlivnit výsledky závodu

Mohamed bin Sulajem
© DPPI/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 3. 2024

Můžeme očekávat, že v roce 2024 se bude nejzajímavější dění ve Formuli 1 odehrávat mimo závodní okruhy. Po přestupu Lewise Hamiltona do Ferrari a kontroverzi ohledně obtěžování na pracovišti ze strany Christiana Hornera čelí skandálu i Mezinárodní automobilová federace. Asi nepřekvapí, že opět se točí kolem kontroverzního prezidenta Mohameda bin Sulajema.

Britská televize BBC přinesla na světlo světa další skandál. „Prezident řídícího orgánu Mohamed bin Sulajem je vyšetřován pro údajné ovlivňování výsledků závodu Formule 1,“ uvádí BBC s odkazem na vlastní zdroje. Televize ústy svého reportéra Andrewa Bensona tvrdí, že měla vidět zprávu pracovníka FIA, která byla postoupena její etické komisi.

Sulajem podle zprávy zasáhl na Velké ceně Saudské Arábie v roce 2023, kdy bylo Fernandovi Alonsovi nejprve odebráno třetí místo a potom opětovně vráceno po zrušení trestu. „Informátor oznámil FIA, že Sulajem údajně zasáhl, aby zrušil penalizaci udělenou Fernandovi Alonsovi na Velké ceně Saudské Arábie 2023,“ uvedla BBC.

Mohamed bin Sulajem na obvinění zatím nereagoval.

Informátor tvrdí, že prezident FIA zavolal šejkovi Abd Alláhovi bin Hamadovi bin Isa al-Chalífovi – viceprezidentovi FIA pro sport pro oblast Blízkého východu a severní Afriky, který byl v Saudské Arábii na závodě v rámci oficiálních povinností – a dal mu jasně najevo, že si myslí, že Alonsoův trest by měl být zrušen. Španěl tehdy po závodě dostal dodatečný desetisekundový trest za nesprávné si odpykání pětisekundové penalizace. Toto znamenalo, že Fernando přišel o třetí místo, které mu však následně, prý i po intervenci ze strany prezidenta, bylo vráceno a došlo k úpravě pravidel.

Alonsoův trest přišel v době, kdy FIA nezvládala situaci okolo správného umisťování pilotů ve startovacích boxech. Možná si vzpomenete, že na předchozím závodě v Bahrajnu na to doplatil Esteban Ocon. Alonso tehdy podle názoru komisařů nestál správně a dostal pětisekundový trest. Když si ho během zastávky chtěl odpykat, opakované záběry ukázaly, že zadní jackman se svým nářadím dotýká monopostu, což bylo původně považováno za práci na autě. Alonso tak dostal za nesprávné odpykání si pětisekundového trestu rovnou desetisekundový trest.

Když však komisaři rozhodovali o trestu podruhé, změnili názor a uvedli, že ze znění pravidel a z diskusí s týmy nebylo úplně zřejmé, co lze považovat za práci na autě. Znění pravidel bylo následně změněno, aby zabránilo různým výkladům.

„Ve zprávě pracovníka pro dodržování pravidel Paola Basarriho se uvádí, že Sulajem ‚naváděl komisaře, aby zrušili své rozhodnutí o trestu‘,“ uvádí BBC. Článek pro vysvětlení uvádí, že ve zprávě se objevilo slovo „pretended“ a slovíčko „pretendere“ v Bassarriho rodné italštině znamená „požadovat“ nebo „očekávat“.

„Kromě toho BBC Sport ověřil tyto informace u několika vysoce postavených osob na nejvyšších úrovních ve F1 a v kruzích FIA. Nikdo z nich nechtěl mluvit na záznam, ale všichni uvedli, že mají stejné informace,“ uvedla britská televize.

Pokud je to pravda, tak je zřejmé, že Sulajem hrubě překročil své kompetence prezidenta FIA. Zpráva etické komise by podle BBC mohla být na světě za čtyři až šest týdnů.