logo F1live.cz

Marko o Pérezovi: Velký úspěch je už jen to, že ho Max nezničil

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 3. 2024

Red Bull opouštěl Bahrajn s plným bodovým ziskem. Na trati tedy nemohl udělat nic lépe a nemohl dosáhnout více. Tlaku odolal i Sergio Pérez, který v kvalifikaci trochu zakopl, ale v sobotním závodě naplno využil závodní tempo monopostu RB20 a propracoval se na druhé místo. Mexičan tak po prvním soutěžním víkendu dostával pochvaly.

Více než dvacetisekundová ztráta na týmového kolegu není něco, s čím by se měl jakýkoliv jezdec chlubit, ale v Red Bullu jsou zvyklí na daleko horší výsledky od týmových kolegů Maxe Verstappena. Nizozemský závodník absolutně dominoval, ale Pérez za ním neztratil ani bod navíc, což je pro jeho tým nejdůležitější v boji o Pohár konstruktérů.

“Ano, odjel velmi dobrý závod,” řekl poradce Red Bullu Helmut Marko. “Nesmíme zapomínat, že hodnou chvíli byl zaseknutý za Mercedesem a Ferrari, ale jakmile se dostal do čistého vzduchu, jel konkurenceschopné časy. Ale ano, má Maxe za týmového kolegu, takže velký úspěch je už jen to, že ho nezničil.”

Trochu zvláštní vidět, jak šéf chválí svého jezdce za to, že ho týmový kolega “nezničil”, ale s ohledem na historii Red Bullu se to dá pochopit. Tento tým momentálně trápí jiné starosti, ale letos nás bude velmi zajímat i budoucnost Sergia Péreze. Ten je bez smlouvy na rok 2025 a na konci minulé sezóny čelil nemalým otazníkům.

Jeho (ještě stále) šéf Christian Horner dostal v Bahrajnu otázku, jaké minimální cíle musí Checo splnit, aby si vysloužil prodloužení smlouvy od Red Bullu. “Nejsou stanovená žádná kritéria. Musí prostě udělat dost, aby si to místo zasloužil. Dnes se mu podařilo dosáhnout, co musí dosahovat,” řekl Horner.

Samotný Pérez byl po prvním závodě spokojený s novým autem i s výsledkem. “Změna konceptu byla určitě riskantní, ale všechno fungovalo. Auto je z hlediska vyvážení velmi podobné tomu, které jsme měli minulý rok, ale je jednoduše lepší ve všech oblastech,” řekl mexický závodník.

“Jako každý, i my se učíme o našem novém autě. Hodně se toho naučíme na různých okruzích. Doufejme, že tento pokrok bude pokračovat a že se nám podaří vyvinout lepší monopost než našim soupeřům,” dodal Pérez.