logo F1live.cz

Sulajemovi spadl na hlavu další skandál: Chtěl zakázat VC Las Vegas

Mohamed bin Sulajem
© FIA
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 3. 2024

Prezident FIA Mohamed bin Sulajem je s přehledem nejkontroverznějším šéfem této organizace za celou její historii. A to už federaci vedli i muži s nacistickým pozadím. Zdá se, že proti bývalému jezdci rally začíná svědčit celý svět a postupně se odhaluje pozadí jeho „metod“ ve vedení FIA. Po ovlivňování výsledku závodů se nejnověji mluví o jeho snaze ovlivnit procesy udělování certifikací okruhům.

Po tom, co měl od komisařů FIA chtít, aby zrušili penalizaci pro Fernanda Alonsa na Velké ceně Saudské Arábie 2023, chtěl Sulajem podle nejnovějších zpráv zakázat Velkou cenu Las Vegas. BBC ve svém dalším článku odhaluje, že prezident FIA měl žádat od zástupců federace, aby necertifikovali okruh v Las Vegas, čímž by zabránili uskutečnění závodu v Nevadě.

Britská televize zjevně získala informátora uvnitř FIA, který momentálně vynáší informace o činnosti federace pod vedením současného prezidenta. Prý jim bylo „na příkaz prezidenta FIA“ řečeno, jak neuznat okruh v Las Vegas za bezpečný pro závody. Tím se po kauze s trestem pro Alonsa momentálně zabývá Etická komise FIA, z jejíž spisů zjevně pracovník vynáší a BBC dokonce tvrdí, že do nich měla možnost nahlédnout.

Podle zprávy byl tento oznamovatel (nebo chcete-li informátor) se svými kolegy oslovem jejich manažerem, „který je na příkaz prezidenta FIA pověřil, aby našli nějaké obavy, které by zabránily FIA certifikovat okruh před závodním víkendem“. Oznamovatel ve své zprávě komisi uvedl, že „cílem bylo najít takové vady na okruhu, pro které by bylo možné neudělit licenci“.

V zprávě se dále uvádí: „Když byl vyzván, aby hovořil konkrétněji, oznamovatel řekl, že problémy na okruhu měly být uměle identifikovány bez ohledu na jejich skutečnou existenci, přičemž konečným cílem mělo být odebrání licence okruhu.“ Oznamovatel také uvedl, že vykonáním této úlohy pověřili úředníka a jmenoval další dva úředníky, kteří byli v té době v místnosti.

BBC však zároveň uvedla, že tito dva jmenovaní úředníci si „na událost vzpomínají jinak než oznamovatel“. Není tedy jasné, co bylo jejich úkolem a čím je vlastně prezident pověřil. Faktem však je, že okruh v Las Vegas nakonec dostal od FIA zelenou. „Úředníci nedokázali najít žádné problémy s okruhem a proto ho certifikovali jako vhodný na závody,“ uvedla BBC citující oznamovatele.

Etická komise tedy rozhodně má co prověřovat a vyšetřovat. Celá kontroverze přichází v době, kdy se v paddocku F1 šíří zpráva, podle které měl Sulajem žádat od Maxe Verstappena, aby veřejně podpořil svého šéfa Christiana Hornera ve světle posledních kontroverzí.