logo F1live.cz

Vasseur to vidí s návratem Sainze „optimisticky“. Konečné rozhodnutí ještě nepadlo

Carlos Sainz
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 3. 2024

Jak dlouho bude trvat rekonvalescence Carlose Sainze? Španělského závodníka vyřadily v Džiddě z hry velké nepříjemnosti. Všichni mu přejí rychlé a brzké uzdravení, ale nejeden by si ještě jednou podíval, jak by vypadala druhá velká cena v kariéře Olivera Bearmana. Anglický mladík se může představit i v Austrálii, ale přednost bude mít Carlos Sainz.

Vše tedy závisí od rekonvalescence španělského závodníka. Je jasné, že Carlos se bude chtít vrátit co nejdříve. Svědčí o tom i jeho rychlý návrat na okruh v sobotu večer, kdy sledoval závod přímo v garáži Ferrari a pomáhal Oliverovi Bearmanovi, který v Džiddě používal jeho volant.

Uvidíme, zda se Sainzovi podaří vrátit. Očití svědci v sobotu na okruhu viděli, že už jen z jeho chůze bylo evidentní, jak si dával pozor, nedělal žádné prudké pohyby a nepřišly žádné vroucí objetí. Bude to tedy chtít čas, ale už jen jeho samotná přítomnost na okruhu jasně dává najevo, že Sainz se chce vrátit co nejdříve.

„Upřímně, to ještě nevím,“ odpověděl šéf Ferrari Frédéric Vasseur na otázku, kdy se Carlos vrátí do kokpitu. „Rekonvalescence zatím probíhá úžasně. Skutečnost, že dokázal přijít na závod a sledovat je s týmem, je velmi dobrý signál. Skvěle nás podpořil.“

„V neděli po závodě se mnou letí domů a dostane týden odpočinku. Konečné rozhodnutí přijmeme před odletem do Austrálie. Jsem však optimistický,“ dodal Vasseur.

Alex Albon zažil v roce 2022 něco podobného, kdy vynechal Velkou cenu Itálie a následně se vrátil na Velkou cenu Singapuru. Britsko-thajský závodník však měl na rekonvalescenci dva volné víkendy, nikoli jeden jako Sainz. Nechme se tedy překvapit, zda to Carlos stihne.

„Řekl bych, že je to typické pro jejich rodinu. Nejsem dost silný, abych Carlose odtrhl od auta. Když přišel ve čtvrtek ráno na okruh, necítil se dobře. Řekl nám však: ‚Dovolte mi to zkusit, nechte mě odjet pár kol.‘ Nakonec odjel celý trénink. Odpoledne se opakovalo přesně to samé. Ohromilo mě to, protože po skončení tréninku byl absolutně zničený,“ řekl Vasseur.

„Když se podíváte na výsledky prvního a druhého tréninku, tak měl velmi slušné tempo. Dokázal dokonce odjet i závodní simulace, což bylo neuvěřitelné. Nyní se soustředíme na Carlosovu budoucnost. Nejdůležitější dnes není tlačit na pilu, ale pořádně se zotavit. Nechci to uspěchat, ale je dospělý a správně se rozhodne,“ dodal Fred.