logo F1live.cz

Norris by chtěl zlepšit komfort při jízdě: Trápí mě záda

Lando Norris
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 3. 2024

Od zavedení nové generace monopostů je pohodlí pilotů značně kompromitováno. Dalo se to předpokládat, jelikož i v 80. letech byla stará auta s přísavným efektem a tuhým odpružením dost nepohodlná. Po čtyřiceti letech mají piloti opět stejné problémy a Lando Norris doufá, že v roce 2026 se s další generací monopostů podaří najít řešení.

Každý centimetr světlé výšky je s těmito auty absolutně klíčový pro výkon, což znamená, že nastavení musí být tuhé. Ve skutečnosti tím jen navazujeme na diskuzi, která probíhá už od roku 2022, i když některé negativní aspekty jízdy, například poskakování, se už podařilo do značné míry odstranit.

Na rok 2026 chystají FIA a F1 nové technické předpisy a pilot McLarenu Lando Norris doufá, že se udělá něco i pro zlepšení komfortu při jízdě. „Dalo by se to zlepšit? A bylo to lepší před pár lety se starými auty? Určitě ano,“ prohlásil britský závodník.

„Najdou se zde lidé, kteří si myslí, že to není tak špatné a že před mnoha lety to bylo ještě horší, ale podle mě se časy změnily. Někdy si stěžujeme, ale některé věci mají svůj důvod. Jde o naše těla, bezpečnost a zdraví. Myslím si tedy, že určitě existují oblasti, na kterých se dá pracovat,“ řekl Norris.

Podle jeho slov však není zodpovědností týmů, aby to řešily. Ty si vždy vyberou nastavení, které považují za nejrychlejší. Změna tedy musí přijít ze strany vedení sportu. Už nyní však máme všechny důvody pochybovat, že nastane pozitivní trend, jelikož nová generace monopostů bude do nemalé míry vycházet ze staré.

„Myslím si, že potřebujeme drobné zlepšení. Týmy vždy postaví nejrychlejší auta, co si v určitých chvílích vybírá svou daň. Určitě to však není tak špatné jako před dvěma lety. Od té doby se věci zlepšily. Nadále však musíte auto nastavit velmi nízko a tuze, což si vybírá daň na vašem těle,“ říká Norris.

„Mé teľo trpí a trápí mě záda. Musím dělat mnoho věcí, které jsem před několika lety nemusel dělat. Neříkám, že důvodem je jen auto, ale myslím si, že věci z dlouhodobého hlediska je třeba zlepšit, obzvláště pokud zde chci strávit dlouhé roky,“ dodal Lando.