logo F1live.cz

Piastri se podle vlastních slov neodvažuje na titul ani pomyslet

Oscar Piastri
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 3. 2024

Každý pilot Formule 1 je neuvěřitelně soutěživý. Všechny do nejvyšší motoristické třídy přitáhla touha po vítězstvích a každý z nich se považuje za nejlepšího. I když to možná ne každý řekne nahlas, jejich snem a nejvyšším cílem je titul mistra světa. To určitě platí i pro Oscara Piastriho, který se však o nejvyšších metách neodvážil mluvit nahlas.

Australský mladík má za sebou úspěšnou nováčkovskou sezónu. Ve svém prvním roce získal status vycházející hvězdy Formule 1 a potenciálně také budoucího mistra světa. Titul je snem každého závodníka – tedy možná kromě Júkiho Cunody, který v jednom z rozhovorů řekl, že jeho největším snem je otevřít si vlastní restauraci – a Piastri určitě není výjimkou, i když o nejvyšších metách mluví poměrně rezervovaně.

„Málokdy si dovolím o tom jen snít,“ prozradil australský mladík, kterého cituje Speedcafe, o titulových ambicích. „Formule 1 je sport velmi závislý na autě i na jezdci, ale především na autě. Pokud sedíte v nejpomalejším monopostu na roštu, nevyhrajete závod ani šampionát.“

„Je to tak jednoduché, nikdy se vám to nepodaří bez ohledu na vaše úsilí nebo touhu. Proto si myslím, že přání nebo snění o takových věcech vás může velmi snadno demoralizovat a nepřinese vám nic konstruktivního,“ vysvětlil Piastri.

Často je i v životě rozumnější přistupovat k věcem krok za krokem. Nejprve první závod, potom první body, potom první pódium, vítězství a nakonec možná i titul. Oscarova cesta do F1 byla poměrně složitá a na vytouženou premiéru musel čekat, ale první body a první pódium vybojoval již ve své nováčkovské sezóně, což se rozhodně nepoštěstí každému.

„Budu mnohem šťastnější a hrdější, když se soustředím na to, abych dal ze sebe to nejlepší. Pokud dokážeš skončit na třetím místě, tak jdi a skonči třetí. Když je však jasné, že nemáte auto schopné vyhrávat závody, tak podle mě nemá smysl o tom ani přemýšlet,“ prohlásil Piastri.

„Vždy můžete velmi snadno posoudit, aspoň pro mě je to snadné, zda jste měli dobrý nebo špatný víkend a zda jste vytěžili maximum z toho, co máte. Loňská Velká cena Japonska, mé první pódium ve F1, určitě nepatřila mezi mé tři nejlepší výkony v sezóně a pravděpodobně ani mezi pět nejlepších závodů roku, a přesto to byl jeden z mých nejlepších výsledků. Někdy výsledky ne vždy úplně vypovídají o tom, jaký mám pocit z uplynulého víkendu,“ řekl Piastri.