logo F1live.cz

Wolff dopřeje Vasseurovi i Ferrari: Tento úspěch si zaslouží

Charles Leclerc a Frédéric Vasseur
© SF Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala30. 3. 2024

Poslední dvě edice Velké ceny Austrálie se z pohledu Ferrari lišily jako den a noc. V italské stáji věří, že podobně dopadne několik závodů této sezóny a velká část diváků jim to upřímně přeje. Nejsou však sami. Jak by řekl Sebastian Vettel, všichni jsou fanoušky Ferrari, i když to nepřiznávají. Toto Wolff se však k tomu po závodě v Melbourne přiznal.

Devět velkých cen Formule 1 hledala dalšího přemožitele Maxe Verstappena. Opět se jím stal Carlos Sainz, i když pobyt na nemocničním lůžku a operace jej měly vyloučit z okruhu favoritů na vítězství. Triumfu Scuderie nasadil korunu také Charles Leclerc ziskem druhé příčky.

Pokud si ještě vzpomenete na Velkou cenu Austrálie 2023, vybaví se vám hrozivý obraz. Charles Leclerc tehdy havaroval už v prvním kole a Carlos Sainz se propadl na dvanáctou příčku. Jeho uspokojivý výsledek vykastroval pětisekundový trest, který po červené vlajce znamenal propad o osm pozic.

„V první řadě se těším z Ferrari. Těším se i s Fredem, zaslouží si to,“ říká Toto Wolff, který svému kamarádovi z padoku upřímně přeje tento úspěch. I on má totiž v paměti loňský závod, po kterém musel mít Vasseur podobné pocity jako po loňském závodě šéf Mercedesu.

Vídeňan si zavzpomínal na loňský rok i Vasseurovy problémy. „Loni jsme spolu letěli z Dubaje do Melbourne. Tehdy měl vyhřezlou plotýnku a nemohl se posadit ani usnout. Celých třináct hodin v letadle jen stál.“ Tyto útrapy zůstaly bez odměny. „Pak jedno z jeho aut havarovalo a to druhé dorazilo do cíle čtvrté (před penalizací, pozn. red.). Vypadalo to katastrofálně. Byl pod tlakem celé Itálie a nyní získal double.“

Ferrari loni u protinožců nezískalo ani jeden bod, nyní odcházel naprázdno Mercedes. Wolffovi se to těžko polyká, ale to mu nebrání vyzdvihnout výkon soupeře. „Jakkoli můžu nenávidět situaci, ve které jsme se ocitli, on si to zaslouží, Ferrari si to zaslouží, Itálie si to zaslouží. A zaslouží si to i Carlos. Ne kvůli jeho slepému střevu, ale proto, že mu již říkali: ‚Ty tady už nejsi.‘ A bum! Vidíte, čeho je schopen člověk, když to potřebuje.“

Carlos Sainz si stále hledá místo a určitě bude klepat na dveře Mercedesu. Spolumajitel stříbrných šípů přiznal, že je mezi hlavními kandidáty, ačkoliv určitě není jediný. Jak už dobře víme, Mercedes sní o Verstappenovi, ale může sáhnout i po Antonellim či Alonsovi.

„Všichni dostupní jezdci, nebo o kterých bychom měli zájem, mají své argumenty pro. Je to těžký výběr,“ připustil Wolff. „Není to tak, že by u jednoho byly K.O. kritéria a vše ukazovalo na toho druhého. Chci si udělat odstup a monitorovat situaci, protože někteří zmínění jezdci mohou podepsat kontrakt s jinými týmy.“