logo F1live.cz

Cunoda je letos z mentálního hlediska na jiné úrovni, říká Bayer

Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 4. 2024

Júki Cunoda je možná nejpříjemnějším překvapením úvodu sezóny 2024. Japonského závodníka měl „spláchnout“ Daniel Ricciardo a vydláždit si tak cestu do Red Bullu, ale momentálně vše vypadá jinak. Cunoda se stal lídrem týmu na trati a nejlepším pilotem „zbytku světa“. Spokojený je i generální ředitel stáje RB Peter Bayer.

Při pohledu na Júkiho úvod sezóny můžeme říci, že Red Bullu a stáji RB se začíná vyplácet jejich trpělivost. Monopost VCARB 01 byl od začátku považován za jasného kandidáta na celkové šesté místo. Potvrdit se to však zatím podařilo jen Cunodovi, který získal všech sedm bodů týmu v dosavadním průběhu sezóny.

„Řekl, že na trať půjde s duchem samuraje,“ prohlásil generální ředitel stáje RB Peter Bayer pro portál Motorsport.com. „Myslím si, že před zrakem domácího publika a Hondy dosáhl úžasného úspěchu.“

„Někdo mi řekl, že japonský závodník zabodoval na domácí půdě poprvé od Kamuiho Kobajašiho v roce 2012, takže je to opravdu skvělý úspěch pro Júkiho. Předvedl bezchybnou jízdu. Když musel, tak manažoval pneumatiky; když musel, tak na to tlačil. Tým ho skvěle podpořil během zastávky v boxech. Celkově jsem velmi spokojený,“ řekl nejvyšší šéf stáje RB.

Mnozí Cunodu letos ani nespoznávají. Jistě, stále je to Júki, vzpomeňte si jen na jeho výbuch v Bahrajnu. Celkově však působí dojmem, jako by mu vyhovoval tlak očekávání a nejistá budoucnost ve Formuli 1. Podle slov svého šéfa se jeho přístup zásadně změnil.

„Z mentálního hlediska udělal obrovský pokrok,“ prohlásil Bayer. „Během zimní přestávky udělal obrovský pokrok i z fyzického hlediska, ale jeho psychika je nyní na úplně jiné úrovni. Dokáže čerpat energii z toho, co by ho mělo rozptylovat. Byla to z jeho strany prostě fantastická jízda.“

V Japonsku se vůbec poprvé stalo, že závod dokončili všichni piloti pěti nejlepších týmů, ale zabodoval i někdo mimo tohoto exkluzivního klubu. Cunoda dokázal porazit na trati Lance Strolla, který se po závodě opět stal terčem velké kritiky. Ani Bayer si podobně jako všichni ostatní nemyslí, že by byl jeho tým nyní rychlejší než Aston Martin, ale tvrdá práce celé stáje se prý vyplatila.

„S tím musím být opatrný,“ řekl. „Pravděpodobně nám pomohlo, že Lance spočátku nevytěžil z vylepšení týmu to, co jsme původně očekávali. My jsme naopak trochu překonali vlastní očekávání, protože jsme si původně mysleli, že tato trať nám nesedne.“

„Musím však říci, že tým je velmi soustředěný při hledání každé setiny sekundy. Je to obrovské úsilí. Jsme hrdí na to, že jsme se dostali do nejlepší desítky díky našemu závodnímu umění, nikoliv díky problémům a chybám ostatních,“ dodal Bayer.