logo F1live.cz

Marko odmítl slova Péreze o nové smlouvě. Cunodův výkon přirovnal k Verstappenovi

Sergio Pérez a Helmut Marko
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 4. 2024

Júki Cunoda nikdy nebyl spojován s působením v Red Bullu. Po skvělém úvodu sezóny však mnozí poukazují na skutečnost, že udělal mnohem více než Pierre Gasly či Alex Albon, kteří velmi brzy dostali šanci od hlavního týmu. Japonský závodník je od sedačky v hlavním týmu stále daleko, ale zdá se, že začíná dostávat ocenění za svou snahu.

Chvíli se zdálo, že s Franzem Tostem odešel z týmu i hlavní zdroj podpory a chvály na adresu Júkiho Cunody. Rakušan se za ten čas skutečně naučil, co platí na japonského závodníka a nakonec se stal mužem, který v obecné kritice vždy chválil a obhajoval svého pilota. Jak se ukázalo, Júki si po odchodu starého šéfa nepotřeboval hledat nové podporovatele uvnitř týmu. Svými výkony totiž okouzlil tak, že dostává chvály ze všech stran.

A zaslouženě. Cunoda i na domácí půdě ukázal svou třídu a vybojoval bod za desáté místo. „Při druhém startu si Júki počínal senzačně,“ napsal ve svém sloupku pro německý Speedweek poradce Red Bullu Helmut Marko.

„Jeho předjížděcí manévry byly největší show za celý den. Fanoušci byli z jeho výkonu úplně v sedmém nebi. Odjel víkend na úrovni Maxe, Alonsa a spol. Bezchybný a skvělý výkon pod tlakem na domácím závodě,” napsal Marko.

Pochvale neunikl ani druhý z jeho mužů. I Sergio Pérez totiž odjel skvělý víkend a již naznačuje, že jeho budoucnost bude patřit Red Bullu. Loni se nejevil jako reálná alternativa, ale dnes je v podstatě jedinou bezpečnou a spolehlivou možností. „Checo podal také velmi solidní výkon. Měl smůlu při zastávce v boxech, ale dokázal se vrátit do hry skvělým manévrem na Hamiltona v zatáčce 130R. Rozhodně prožívá svou nejlepší sezónu s Red Bullem,“ prohlásil Marko.

Rakouský veterán světa motorsportu však nespěchal a Pérezovi rozhodně neslibil prodloužení smlouvy. I když Checo po Japonsku novinářům tvrdil, že „do měsíce“ se dozvíme, jaký bude jeho program v následující sezóně, čímž jasně naznačil, že zůstane v Red Bullu, při pohledu na slova Helmuta Marka máme důvod k opatrnosti.

„Podle mého názoru stojí několik faktorů za skutečností, že přestupový trh se takto rozhořel již v dubnu. V první řadě Hamilton rychle oznámil svůj přestup do Ferrari. Kromě toho, jsou-li řeči v paddocku pravdivé, tak Audi chce velmi brzy rozhodnutí od Carlose Sainze. I Aston Martin vyvíjí tlak ve více směrech. My se těchto her nezúčastníme. O personální otázce se budeme bavit až v polovině sezóny,“ prohlásil Marko.