logo F1live.cz

Leclerc: Takový management pneumatik jsem ve Ferrari ještě nezažil

Charles Leclerc odtrhol fóliu z priezoru prilby
© SF Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala9. 4. 2024

Ferrari se v této sezóně může stát nejlepším týmem z hlediska práce s pneumatikami. Charles Leclerc potvrdil obrovské zlepšení posunem z osmého místa na čtvrté, což v něm zanechalo velmi dobré pocity. Říká, že ve Ferrari ještě nic takového nezažil.

Charles Leclerc je pilotem Scuderie Ferrari už od roku 2019, ale až po pěti letech se italské stáji podařilo dostat pneumatiky pod kontrolu i v závodech. Je to příjemná změna, protože body se rozdávají v neděli a ne po kvalifikaci.

„Od té doby, co jsem přišel do Ferrari, jsme vždy měli tendenci být velmi rychlí v kvalifikaci a dost jsme se trápili s managementem pneumatik v závodě. Zatím je to nejpozitivnější začátek sezóny, jaký jsem z hlediska managementu pneumatik zažil, také z pohledu lehkosti jízdy v autě,“ prohlásil pro Viaplay Charles Leclerc.

Tento pokrok je však především zásluhou inženýrů v Maranellu, kteří si po sezónách 2022 a 2023 uvědomili, co je největším handicapem monopostu v závodech. „Není to tak, že my jako jezdci bychom dělali něco úplně jinak než v minulosti. Auto je prostě na tom lépe a dokáže lépe zvládat pneumatiky. To je dobré znamení a před zbytkem sezóny i dost povzbuzující.“

Pokud nepočítáme krátké stinty před červenou vlajkou, Charles Leclerc je jediným jezdcem z první desítky, který dokázal zvládnout Velkou cenu Japonska s jednou zastávkou v boxech. I díky tomu si polepšil o čtyři pozice. Na druhé straně se musel smířit s tím, že na konci bude na tom hůř, pokud se někdo přilepí na jeho zadní křídlo.

Naštěstí pro něj Lando Norris i přes odlišnou strategii zastavil ve stejném kole jako on, ale s Carlosem Sainzem se nemohl srovnávat. Ve vysílačce dostal radu, aby se při souboji zbytečně nezdržoval. „Upřímně si nemyslím, že jsme očekávali, že obě auta budou hned za sebou. Měli jsme různé strategie a Carlos byl na čerstvějších pneumatikách mnohem rychlejší. Nemělo pro mě smysl s ním bojovat.“

Související zprávy