logo F1live.cz

Domenicali: Hamilton nepřijede do Ferrari jako kdysi Schumacher

Lewis Hamilton, Oliver Bearman, Charles Leclerc
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala18. 4. 2024

Co čeká Lewise Hamiltona ve Ferrari? Dokáže napodobit Michaela Schumachera a dotáhnout italskou stáj k titulu? Odpověď na tuto otázku ještě nikdo nezná, ale Stefano Domenicali sedminásobného šampiona upozorňuje, že ve Scuderii nebude mít tak výsostné postavení jako Rudý baron.

Když se Michael Schumacher po sezóně 1995 přesouval z Benettonu do Ferrari, byl novopečeným dvojnásobným mistrem světa a před sebou měl velkolepou kariéru. S pomocí Jeana Todta, Rosse Brawna a Roryho Byrneho společně vybudovali mistrovský tým, kterému se nikdo nedokázal vyrovnat.

Lewis Hamilton o svém přestupu informoval již před startem sezóny, ale zatím se nezdá, že by do Ferrari přicházel ve stejné formě jako kdysi Schumacher. Úvod sezóny mu totiž vůbec nevyšel. Ve skutečnosti už od loňské VC Mexika se nedokázal umístit v nejlepší šestce. George Russell ho pravidelně poráží a všichni dumají nad tím, zda se Ferrari rozhodlo správně, když tak brzy pustilo k vodě Carlose Sainze a hned za něj našlo náhradu.

Bývalý závodník David Coulthard připomíná, že Hamilton neztratil nic ze svých schopností. „Každý ví, že když má Hamilton svůj monopost v nejlepším pracovním okně, tak naplní očekávání. Co se děje teď? Mám z něj pocit, že duchem je už ve Ferrari.“

Duchem se už může vidět v Sainzově kokpitu, ale zaslouženě? Nad touto otázkou se zamyslel v rozhovoru s italským insiderem Leem Turrinim generální ředitel Formule 1 Stefano Domenicali. „Někteří lidé si myslí, že [ve Ferrari] nepotřebují sedminásobného mistra světa. Znám ten argument, ale je chybný,“ prohlásil bývalý šéf Scuderie Ferrari.

Podle Domenicaliho nebylo angažování Lewise Hamiltona prvoplánové. „Chtěl bych poznamenat, že Carlos je skvělý jezdec a není žádná náhoda, že je i hlavním hráčem na přestupním trhu. On si najde působiště, které bude odpovídat jeho kvalitám. Ferrari však s Hamiltonem udělalo skvělý tah nejen z marketingového hlediska, je to strategická volba.“

Lewis Hamilton však do Ferrari přijde jako čtyřicetiletý a je otázne, jak dlouho ještě dokáže jít naplno. „Já chodím na všechny závody a Hamilton neztratil nic ze svého talentu. Stále má hlad po úspěchu,“ ujistil osmašedesátiletý rodák z Imoly.

Takže může být z Lewise Hamiltona nový Schumi? „Ano, ale je tu jeden významný rozdíl. Nenarážím na jeho věk, i když Michael přicházel do Itálie mnohem mladší,“ odbočil na chvíli Domenicali, ale vzápětí vysvětlil, proč se Hamiltonův příchod do Ferrari nebude ponášet na příchod Michaela Schumachera.

Na jedné straně si kolem sebe nebude moci vybudovat tým podle vlastních představ, na druhé straně nebude v týmu neohrožený. „Schumi byl absolutní dominátor, Irvine zase jasnou týmovou dvojkou. Lewis bude muset svádět souboje s někým jako Leclerc, kdo nikdy nepřistoupí na roli nosiče vody,“ zamýšlí se. „Věřím, že Fred skvěle zvládne zmanažovat situaci, kterou pomohl vytvořit.“