logo F1live.cz

Norris: Od vítězství jsme daleko, ale to ještě neznamená, že letos nevyhrajeme

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 4. 2024

Red Bull pokračuje v této sezóně tam, kde v roce 2023 skončil, Ferrari se etablovalo jako druhý nejsilnější tým a McLaren se drží před Mercedesem a Aston Martinem. Takové je rozložení sil na začátku roku 2024. V japonské kvalifikaci však chlapci z Wokingu ukázali, že když udělají vše správně, mohou být první v řadě na vítězství, když Red Bull udělá chybu.

Pilot McLarenu Lando Norris přiznává, že jeho monopost MCL38 v současnosti není vítězný stroj, ale před námi je ještě dlouhá sezóna. Stáj z Wokingu loni dokázala, že je schopná rychlého a strmého vzestupu. I když ve třetím roce těchto pravidel je stále náročnější dosahovat zásadnějších zisků, to ještě neznamená, že je to nemožné.

Tento týden to v podcastu F1 Nation řekl i šéf McLarenu Andrea Stella, podle kterého jeho tým „může pomýšlet na vítězství v této sezóně“, pokud dokáže napodobit vývoj z minulé sezóny. Norris byl u otázky vítězství zpočátku skeptický. „Určitě ne v dohledné době,“ řekl trochu ze srandy.

Ale následně dodal, že to není nemožné. „Myslím si, že můžeme vyhrát na správném místě a v pravý čas, ale jen když dostatečně vylepšíme auto,“ prohlásil Norris.

„Když mám být upřímný, tak Suzuka nebyla příliš frustrující. Vše šlo více-méně podle očekávání. Nemyslím si, že jsme odvedli perfektní práci a potenciálně jsme mohli skončit o jednu příčku výš, ale byli jsme na tom stejně jako celou sezónu – za Red Bullem a Ferrari, ale o krok před dalšími dvěma týmy. Přesně tak to skončilo i v Suzuce, takže si nemyslím, že to bylo velmi frustrující,“ řekl Norris.

McLaren momentálně může těšit pěkný 35-bodový náskok na Mercedes, i když 51-bodová ztráta na Ferrari není malá. V každém případě má britský tým našlápnuto k lepšímu umístění než loni a momentálně poráží i svého dodavatele. Cíle však musí být vysoké.

„Známe naše problémy a víme, co musíme zlepšit. Pokud to dokážeme, myslím si, že Andrea bude mít pravdu – letos můžeme vyhrávat závody a můžeme být konkurenceschopní v souboji s týmy před námi. Stále je tam to ‚pokud‘. Musíme tvrdě pracovat na zlepšení auta v těchto oblastech, co pro nás byla velká výzva v posledních letech. Když to však dokážeme, jsem si jistý, že nás čeká několik dobrých závodů,“ řekl odhodlaně Norris.