logo F1live.cz

Uvidíme Antonelliho už v Imole? Podle Sawarda záleží na výjimce od FIA

Andrea Kimi Antonelli
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 4. 2024

I když je Andrea Kimi Antonelli ve své první sezóně ve Formuli 2 průběžně „až“ na devátém místě, nadále budí pozornost. Několik zdrojů nadále naznačuje, že Toto Wolff má eminentní zájem o to, aby dostal italský klenot do Formule 1 co nejdříve. Věk je však jednou z podmínek pro zisk superlicence a tuto Antonelli nesplňuje.

Rodák z Bologně neměl v kariéře problém se ziskem 40 bodů, které jsou podmínkou pro vstup do Formule 1. Problémem je věk. Druhou podmínkou totiž je dovršení osmnácti let. Antonelli však oslaví zletilost „až“ 25. srpna. V letošním roce již některé zdroje naznačily, že se uvažuje o jezdecké výměně ve Williamsu. Na své domácí velké ceně v Monze by prý Kimi mohl nahradit Logana Sargeanta a nastoupit na svůj první závod ve Formule 1.

Renomovaný novinář Joe Saward ale tvrdí, že Wolffovi a Mercedesu se nechce čekat. Antonelliho chtějí mít v kokpitu stůj co stůj a okamžitě. „Mercedes momentálně zkoumá, zda by byl dobrý nápad, kdyby v roce 2025 posadili do sedačky Lewise Hamiltona své zázračné dítě Andreu Kimiho Antonelliho. Sedmnáctiletý Ital strávil dva dny testováním monopostu W12 z roku 2021 v Rakousku. V následujících týdnech je naplánována série dalších testů s monopostem W13 z roku 2022,“ napsal známý žurnalista ve svém blogu.

„Zdá se, že tým je ochoten povýšit Antonelliho, ale má obavy, zda to nebude příliš velký krok a zda by nebylo lepší, kdyby dostal nějaký čas v menším týmu a připojil se k Mercedesu až v roce 2026. Mohli by ho půjčit Williamsu, který momentálně hledá pilota. Tento tým by Antonelliho vzal, kdyby ho mohl mít osmnáct měsíců. Problém však je, že až 25. srpna dovrší 18 let a tím splní jednu z podmínek pro zisk superlicence,“ vysvětlil Saward.

Co se s tím tedy dá dělat? Není bez zajímavosti, že věkovou hranici zavedla FIA po tom, co do Formule 1 vtrhl sedmnáctiletý Max Verstappen. Věk a určitá fyzická vyspělost zní jako relevantní podmínka pro nejvyšší motoristickou třídu, ale jak se říká, kde jsou pravidla, tam jsou také výjimky.

„Williams by se mohl pokusit o výjimku na půdě FIA, protože takový Max Verstappen neměl problém, když vstoupil do Formule 1 ve věku sedmnácti let. Když na to mladý závodník má, tak by mu měli dovolit vstup do F1. To je férový argument,“ píše Saward.

Britský žurnalista si přitom pohrává s myšlenkou, že šance Williamsu na výjimku nejsou malé. Generační talent (pokud tento status časem potvrdí) a ještě k tomu z Itálie je pro Formuli 1 jistě lákavý. Na druhé straně snaha o amerického závodníka je také známá, přestože Sargeant svými výkony nenaplnil očekávání. „Odmítnutí by znamenalo další nelichotivý příběh na adresu FIA. Pokud by Antonelli dostal výjimku, 19. května by seděl ve Williamsu v Imole, což je ideální místo pro debut boloňského jezdce v F1,“ prohlásil Saward.

Šlo by o skutečnou ironii osudu. Logan Sargeant by odjel poslední závod na domácí půdě na Floridě, Antonelli svůj první na domácí půdě v regionu Emilia-Romagna.