logo F1live.cz

Oficiálně! Pirelli pokračuje jako výhradní dodavatel pneumatik pro F1

Pneumatiky Pirelli, ilustračné
© LAT Images/Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 10. 2023

Motoristická média to avizovala již během katarského víkendu. Možná i proto se Pirelli, FIA a Formula 1 rozhodli urychlit vydání oficiálního tiskového prohlášení, které potvrdilo zprávy předních motoristických médií. Bridgestone neuspěl a jako výhradní dodavatel pneumatik bude pokračovat italská společnost Pirelli.

Současná smlouva měla skončit po sezóně 2024, takže v roce 2023 muselo proběhnout výběrové řízení pro další období. V hře byly roky 2025, 2026 a 2027 s opcí na rok 2028. Pirelli zvítězilo i díky načasování.

Bridgestone by totiž musel za dva roky vyvinout dva velmi odlišné typy pneumatik, pro současné monoposty na sezónu 2025 a pak pro nové na rok 2026. S tím je spojeno mnoho problémů a z tohoto důvodu prý nakonec šéfové sportu vsadili na jistotu.

Výběrové řízení začalo v březnu a překvapená motoristická média hlásila, že se přihlásil i předchůdce Pirelli – japonský gumárenský koncern Bridgestone. I když byla nabídka neočekávaného konkurenta velmi kvalitní, volba padla na osvědčené jméno. Média však hned dodala, že půjde o poslední “stint” a Pirelli se po roce 2028 z Formule 1 stáhne, ale tuto zprávu ještě Italové oficiálně nepotvrdili.

“Od návratu do sportu v roce 2011 je Pirelli cenným partnerem, který podporuje F1 dodáváním nejmodernějších technologií, podílením se na tvorbě technických pravidel a dodáváním pneumatik, které umožňují fantastické závody pro naše fanoušky,” prohlásil velkolepě šéf F1 Stefano Domenicali.

“Kvalita, inovace a podrobné znalosti našeho sportu budou v následujících letech velmi důležité, protože se blížíme k zavedení nových technických předpisů v roce 2026 a práce Pirelli v oblasti ekologické udržitelnosti zajistí pokračování naší spolupráce k dosažení nulových emisí v roce 2030,” dodal Domenicali.

Potěšen byl i prezident FIA Mohamed bin Sulajem. “Pirelli působí na nejvyšší úrovni motoristického sportu již mnoho let a jsem si jistý, že bude nadále přinášet inovace a vynikající kvalitu.”

“F1 je pro dodavatele pneumatik jedinečnou výzvou a společnost Pirelli prokázala velké odhodlání vyrábět pneumatiky, které splňují extrémní požadavky těchto úžasných aut.”

“V následujících letech bude pokračovat naše práce v oblasti výkonu a udržitelnosti. Pirelli se pevně zavázalo k splnění obou těchto cílů,” dodal Sulajem.

Výkonný viceprezident společnosti Pirelli Marco Tronchetti Provera dal jasně najevo, že společnost těží z pokračující účasti ve Formuli 1. “Díky podnětům od Liberty Media a podpoře FIA zažívá tento sport mimořádný růst sledovanosti a globální expanzi, přičemž se zvyšuje počet jeho příznivců u mladší generace.”

“Inovace a technologie jsou zakotveny v DNA společnosti Pirelli a F1 představuje dokonalou laboratoř pod otevřeným nebem, která umožňuje nejen zkoušet a testovat nová technická řešení, ale také urychlit nový výzkum, vývoj a výrobní procesy,” prohlásil Provera.

Související zprávy