logo F1live.cz

Villeneuve: Max je neporazitelný, ne Red Bull

Max Verstappen a Sergio Pérez
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 10. 2023

Formule 1 má nového krále. Max Verstappen se v sobotu v Kataru stal potřetí mistrem světa. Je přitom pouze pátým jezdcem, kterému se podařilo získat minimálně tři tituly v řadě za sebou. Red Bull letos naprosto zdemoloval konkurenci a pro Verstappena není žádným soupeřem ani jeho týmový kolega Sergio Pérez.

Mexičan bude mít v závěrečné fázi sezony co dělat, aby odrazil útoky Lewise Hamiltona a ubránil celkové druhé místo v pořadí jezdců. Když se dnes mluví o nejbližších pronásledovatelích nizozemského závodníka, padají jména pilotů McLarenu či Mercedesu, ne jeho týmového kolegy, který stále sedí v jednom z nejdominantnějších monopostů všech dob.

„Je nesprávné tvrdit, že Red Bull je neporazitelný, protože Max je neporazitelný, ne Red Bull,“ prohlásil pro Gazzetta dello Sport mistr světa z roku 1997 Jacques Villeneuve.

„Nesmíme zapomenout, že v době dominance Mercedesu byli o sekundu rychlejší než všichni ostatní. Bitva tehdy probíhala pouze mezi piloty tohoto týmu, kteří měli mezi sebou konflikt. Red Bull však není o sekundu rychlejší než ostatní. Mají problém dostat se na pole position a když se jim to podaří, tak pouze s náskokem jedné desetiny,“ prohlásil Villeneuve.

Podle Kanaďana není současná dominance Red Bullu tak výrazná jako kdysi Mercedesu a na podporu tohoto tvrzení používá formu Sergia Péreza. Mexičan v současnosti nemá daleko k postavení nejslabšího jezdce v nejsilnějším autě. V současnosti se zdá být ještě méně konkurenceschopný než kdysi Rubens Barrichello či Valtteri Bottas.

„Verstappen získává jednu pole position za druhou, ne Pérez. Mexičan má mnohem větší ztrátu, což svědčí o kvalitě jejich monopostu,“ pokračoval Villeneuve.

„Verstappen je monstrum. V posledních třech letech vybojoval tři tituly. Auto přitom nebylo rozhodujícím faktorem při jejich zisku,“ myslí si Kanaďan.