logo F1live.cz

Sainz nebude letos týmovým hráčem, prorokuje Villeneuve

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 2. 2024

I když se Carlos Sainz asi nemusí bát, že by si ve Formuli 1 nenašel novou práci, jeho vyjednávací pozice se po minulotýdenních zprávách nezlepšila. Každý ví, že je bez místa a potenciálně to může využít ke snížení finanční nabídky nebo ke zhoršení smluvních podmínek pro jezdce. Toho Ferrari odsunulo na vedlejší kolej a podle mistra světa z roku 1997 Jacquese Villeneuva nemá žádný důvod pomáhat svému týmu v sezóně 2024.

Po oznámení přestupu Lewise Hamiltona do Ferrari na sezónu 2025 se okamžitě objevily zprávy, že by Sainz mohl nahradit sedminásobného šampiona v Mercedesu, s otcovou pomocí získat místo v Audi nebo potenciálně v Aston Martinu, pokud by v Brackley zaplátali díru po Hamiltonovi angažováním Fernanda Alonsa. Možností není málo, ale míst je stále jen dvacet a Sainz aktuálně žádné nedrží. Je proto možné, že na přestupovém trhu bude muset se svým managementem vyvinout určitou aktivitu.

„Z této situace vyšel jako poražený, protože jeho vyjednávací pozice s Audi nebo s kýmkoli jiným se zjevně výrazně zhoršila,“ řekl Villeneuve pro italský deník La Gazzetta dello Sport. „Sainz nebude mít žádný zájem o týmovou hru. Výsledky Ferrari pro něj teď nic neznamenají. Počítat se budou jen jeho výsledky.“

„Musí pracovat hlavně na své smlouvě na rok 2025. Případně se pokusí porazit Leclerca. Uvidíme, jak Mercedes zvládne konfrontaci mezi Russellem a Hamiltonem, a jak to bude fungovat mezi Leclercem a Sainzem, který už nemá co ztratit,“ dodal Villeneuve.

Bývalý vítěz Indy 500 však nijak nepochybuje o tom, že za tento tah si Ferrari vyslouží velkou pochvalu od svého bývalého šéfa Stefana Domenicaliho. Nepochybně jde o jeden z největších přestupů všech dob a nepochybně i odpůrci Lewise Hamiltona jsou zvědaví, jak bude sedminásobný šampion vypadat v červeném overalu. Jde o obrovské lákadlo a někteří by nejraději úplně přeskočili ročník 2024.

„Je to dobrá zpráva pro nás všechny,“ řekl Villeneuve. „Je to opravdu nečekané a vzrušující. Lidé se o tom začnou bavit. Nemůžete si přát nic víc: nejlepší tým všech dob s nejúspěšnějším jezdcem. Pro image Ferrari je to něco neuvěřitelného. Z pohledu Hamiltona je to také skvělý krok.“