logo F1live.cz

Villeneuve: Russell Hamiltona přinavrátil do reality, Bottas mu nebyl žádnou konkurencí

Lewis Hamilton a George Russell
© Twitter/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár20. 3. 2024

Po příchodu George Russella do Mercedesu si Lewis Hamilton musel zvykat na to, že místo servilního Valtteriho Bottase má za týmového kolegu závodníka, který je mu vyrovnaným soupeřem. A podle Jacquese Villeneuva se s touto skutečností vyrovnával nesmírně těžko.

Valtteri Bottas byl pro Lewise Hamiltona ideálním týmovým kolegou. Ochotně a mnohdy kryl Britovi záda, rychlostně mu nestačil a ve své podstatě neměl mistrovské ambice. S příchodem George Russella se všechno změnilo.

Pětadvacetiletý závodník dává sedminásobnému šampionovi pořádně zabrat a je Hamiltonovi minimálně vyrovnaným soupeřem. Podle mistra světa z roku 1997 se dlouholetá jednotka Mercedesu vyrovnávala a vyrovnává s touto skutečností jen velmi těžko. Obzvlášť, když vedle Bottasovi měl dlouhá léta jako na růžích ustláno.

„Je to pro něj těžké. Roky totiž vyhrával jeden titul za druhým, a to mnohdy levou zadní. Do jisté míry za to mohl Valtteri Bottas,“ řekl Villeneuve.

„Když byl jeho týmovým kolegou Bottas, tak byl jediným favoritem na zisk titulu. K tomu, aby vyhrál, nepotřeboval ani podávat nějaké extra výkony, jako při zisku prvního titulu a několika dalších po boku Nica (Rosberga), který na něj pořádně tlačil.“

Villeneuve naznačuje, že zatímco Russell srší entuziasmem a odhodláním, Hamilton, zdá se, ztratil motivaci. „George disponuje mladickou energií a na trati působí dojmem, jako bys chtěl podmanit celý svět. Po této stránce byl od Hamiltona v loňském roce mnohem lepší.“

Villeneuve šípí, že za Hamiltonův navenek „nezájem“ může to, že je Brit už myslí ve Ferrari, kde prostoupí po skončení probíhající sezóny. Kanaďan věří, že jakmile pilot Mercedesu „změní dres“, pookřeje a jeho hlad po úspěších se vrátí.

„Bude zajímavé sledovat, jak se mu tam bude dařit. Věřme, že se vrátí ke svému někdejšímu já z vítězných dob. Se změnou působiště by se totiž mohl zvýšit jeho hlad po úspěších, který ztratil poté, co Mercedes přestal vyhrávat,“ uzavřel vítěz jedenácti velkých cen.