logo F1live.cz

Čandhok: Piastri ještě vydělá McLarenu peníze, které vyplatili Ricciardovi

Oscar Piastri a Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 10. 2023

Když se McLaren rozhodl investovat velké peníze do Daniela Ricciarda, téměř nikdo nepochyboval, že tým získal velmi rychlého jezdce, který může společně s Landem Norrisem vytvořit silný tandem. Bohužel pro partu z Wokingu, nemálo peněz nakonec museli investovat i do toho, aby se Ricciarda nakonec zbavili. Nyní to však vypadá, že Zak Brown konečně zaplatil toho správného Australana, který jeho týmu vydělá slušný balík.

Není žádným tajemstvím, že McLaren investoval do Ricciarda nemálo peněz. Stejně tak není žádným tajemstvím, že množství prostředků stálo i jeho vyplacení ze smlouvy. Rodák z Perthu totiž opustil Woking předčasně, když ho tým vyhodil po uplynutí dvou z celkových tří let jeho kontraktu.

Zak Brown tak musel investovat nemálo prostředků nejprve do podepsání, poté i do odchodu Ricciarda z týmu. Americký podnikatel však vše zachránil před touto sezónou, kdy odvážným tahem získal v podstatě zadarmo nováčka Oscara Piastriho. McLaren se na rozdíl od týmu Haas nebál mladého pilota a nyní se mu tato investice vyplácí. Vyrovnaná jezdecká dvojice totiž může dostat tým výše v Poháru konstruktérů a tím pádem mu i vydělat více peněz.

„Nevím, kolik museli zaplatit Danielovi Ricciardovi, aby v jejich autě nejezdil, ale určitě to byla vysoká částka,“ řekl pro Sky Sports bývalý pilot a dnes expert této televize Karun Čandhok.

„Skutečnost, že Oscar Piastri využívá všechny válce, sbírá body a McLaren díky dvěma bodujícím jezdcům brzy přeskočí Aston Martin v Poháru konstruktérů, znamená, že se jim vrátí přibližně deset milionů z peněz, které museli vyplatit Ricciardovi. Ukazuje se to tedy jako celkem rozumný krok,“ řekl Čandhok.

Ofenzíva Landa Norrisa a Oscara Piastriho přitom ještě neskončila. I když máme do konce sezóny už jen pět závodů, plus dva sprinty, je stále v hře posun o něco výše. Ztráta 79 bodů na Ferrari není nedostižná.

Pro úplnost však ještě dodáme, že McLaren zatím nepřeskočil ani čtvrtý Aston Martin, na který stáj z Wokingu ztrácí jedenáct bodů, ale to dnes drtivá většina veřejnosti považuje jen za formalitu.

„Tlačí jeden druhého vpřed,“ pokračuje na téma jezdecké dvojice McLarenu Čandhok. „Myslím, že oba chtějí od auta podobné věci, což je opačná situace ve srovnání s Ferrari, ve kterém Leclerc a Sainz často nechtějí od monopostu stejné vlastnosti, takže jsou v náročné situaci z hlediska porovnání nastavení a vývoje auta.“

„V Red Bullu vidíme něco podobného. Christian Horner poprvé veřejně přiznal, že Red Bull nemá dva vyrovnané jezdce jako McLaren nebo Mercedes, což je velký zlom,“ říká bývalý pilot F1.

„Oscarovy výkony byly podle mého názoru po celou sezónu působivé. Jistě, po nasazení vylepšení v Rakousku to bylo ještě okatejší. Nad jeho závodním tempem zůstávaly otazníky. V Suzuce ztratil na Landa kolem dvaceti sekund, ale v Kataru se mu něco podobného už nestalo,“ dodal Čandhok.

Související zprávy