logo F1live.cz

Hill vidí za Hamiltonovým přestupem zlepšení Ferrari: Raději změnu než stejný Mercedes

Lewis Hamilton a Peter Bonnington
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 2. 2024

Co byste na místě Lewise Hamiltona udělali vy? Samozřejmě, nemáte k dispozici tolik informací, co sedminásobný mistr světa. Ten však při vysvětlování svého přestupu dal za pravdu Sebastianu Vettelovi, který řekl, že „každý je fanouškem Ferrari“. Určitě to nebylo lehké rozhodnutí, ale podle Damona Hilla stálo za to riziko.

Nebudeme si lhát, poslední dvě sezóny nebyly v Mercedesu žádná procházka. Když k tomu připočítáte, že Hamilton strávil v tomto týmu dvanáct let, není těžké si představit, že po takové době zatoužil po změně. Důležité přitom bylo, že šlo o jeho rozhodnutí. Celý Mercedes to zaskočilo, ale i takový je někdy sport.

„Lewis převzal velení nad svou kariérou a směřováním,“ řekl v diskusi na televizi Sky Sports mistr světa z roku 1996 Damon Hill. „Není to tak, že by mu Mercedes řekl: ‚Ach, podepsali jsme někoho jiného‘, jak se to stalo například v mém případě.“

„Při pohledu na toto rozhodnutí je nám jasné, co to přinese značce Ferrari a jak to ovlivní všechny další věci, které s tím souvisí, například historii, lásku a vše ostatní. Myslím si však, že v tomto přestupu je ještě něco více. Říkal jsem si, že v poslední době se začaly objevovat důkazy, že Ferrari posiluje a jeví se jako konkurenceschopný balík,“ pokračoval bývalý pilot Williamsu.

„Začali dávat dohromady všechny prvky a začali sbírat výsledky. Myslím si, že kdybyste si museli vybrat mezi Mercedesem, který vám dává stejné vybavení, a Ferrari, raději bych si vybral Ferrari a zkusil něco jiného,“ dodal Hill.

Tento názor následně podpořil i jeho kolega, další bývalý jezdec a komentátor, Karun Čandhok. „Na konci dne je ve Formuli 1 proto, aby vyhrával. Charles Leclerc se kvalifikoval do prvního řadu v posledních pěti závodech minulé sezóny,“ připomněl britsko-indický závodník.