logo F1live.cz

LKYSUNZ kritizuje nedostatečnou diverzitu F1: Jsme asijský tým s africkými dodavateli

Carlos Sainz na štartovom rošte
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 10. 2023

Výběrové řízení FIA na nové týmy skončilo. Přineslo s sebou vlnu reakcí. Desítce současných týmů se nelíbí, že prošel i jen jeden uchazeč, neúspěšným aspirantům se zase nelíbí, že prošel jen jeden. Podle Benjamina Duranda, generálního ředitele jednoho ze zájemců, Formula 1 selhává ve svých cílech expandovat na globální trhy a zlepšit diverzitu napříč startovním polem.

Ačkoliv se situace za posledních dvacet let zásadně změnila, Formula 1 zůstává silně eurocentrická. Deset týmů sídlí v Anglii, dva v Itálii a jeden ve Švýcarsku. Ačkoli již 90 procent kalendáře netvoří evropské podniky, sportu stále chybí asijské či americké značky.

Právě to chtěl změnit LKYSUNZ, což byl uchazeč o vstup do Formule 1 fanouškům spíše známý jako Panthera. Pod vedením Benjamina Duranda představil silný program, ale téměř nikoho nezajímal. Slib přinést na startovní pole čistě asijský tým a zaplatit Liberty Media 600 milionů dolarů nenarazil na pochopení FOM a dokonce ani FIA, která ústy svého prezidenta Mohameda bin Sulajema horlivě podporuje kandidaturu Andretti Autosport. LKYSUNZ byl tímto zklamán, protože svůj projekt považuje za velmi podobný tomu americkému.

„Naším cílem nikdy nebylo zvolit podobný obchodní model jako Haas. Byli jsme připraveni najmout kolem 400 lidí,“ prohlásil Durand v rozhovoru pro portál The Race. „Myslím si, že něco tak složitého ještě nikdo neudělal. Chtěli jsme postavit na startovní pole asijský tým s africkými komponenty a dodavateli. Možná je znepokojila nebo dokonce vyděsila představa, že to dokážeme. My bychom to ale dokázali.“

„Překvapilo mě to, protože když odhlédnete od Andrettiho jména a podpory GM, což byl nejsilnější aspekt jejich podání, měli přesně stejný plán jako my. Chtějí vybudovat tým v USA. Doufají, že začnou v Evropě a postupně se přesunou do Ameriky, kde chtějí školit inženýry a vychovávat lidi. Přesně to ale děláme my, i když ne v USA, ale v Asii. Nerozumíme, proč si lidé myslí, že v USA je to možné, ale v Asii ne,“ prohlásil Durand zklamaně.

Je to odvážná vize a rozhodně bychom chtěli vidět, zda by to mohlo fungovat a s jakým úspěchem. Bohužel, i když v LKYSUNZ-u tvrdí, že to nevzdají, máme všechny důvody k skepticismu ohledně budoucnosti tohoto projektu. Případ asijského týmu v F1 se tak prozatím uzavírá.

„V Africe máme spoustu talentovaných lidí. V současnosti tam působí mnoho špičkových inženýrů a mnoho společností, jako například Google, který vyvíjí v Africe, protože tam mají velký potenciál. Nejsou však vyškoleni pro potřeby F1, takže se tam snažíme rozvíjet talenty,“ prohlásil Durand.

„Andretti to bude mít složité, protože chce do Formule 1 vstoupit již v roce 2025, což je dost brzy na vývoj auta a vybudování týmu. Stihnout to do roku 2026 by bylo náročné, ale dosažitelné. FIA si to však zřejmě nemyslí,“ dodal Durand.