logo F1live.cz

Bál jsem se o postup do Q3, takže páté místo beru, hlásí Russell

2023 United States Grand Prix, Friday – Wolfgang Wilhelm
© 2023 United States Grand Prix, Friday – Wolfgang Wilhelm
Milan Kubala
Milan Kubala21. 10. 2023

Velká cena USA je pro Georgea Russella jubilejním stým závodním víkendem ve Formuli 1. Britský jezdec do ní vstoupil ziskem pátého místa v páteční kvalifikaci, které ho na jedné straně může mrzet, protože Lewis Hamilton podal lepší výkon, ale na druhé straně ho může i těšit. Russell přiznal, že klidně mohl skončit i na úplně jiném místě – a vůbec ne tak lichotivém.

George Russell svým posledním kolem uzavíral páteční jízdy. Nepotěšil však fanoušky Maxe Verstappena, kterého po škrtnutí času za porušení limitů trati posunul ještě o jednu příčku níže. Dvojici nakonec dělily pouhé dvě tisíciny, takže Mercedes může být velmi spokojený.

“Měl jsem docela náročný den. Nevím proč, ale zaostával jsem,” pustil se do pátečních analýz George Russell, který se celý den necítil být ve své kůži. “Z vylepšení jsem měl celkem dobrý pocit, je ho cítit, ale byl to zvláštní den.”

“S pátým místem jsem celkem spokojený, protože v některých chvílích to vypadalo, že nepostoupíme ani do Q3,” otevřeně přiznává. “Odnáším si z toho pozitiva a pokusím se na tom pracovat během noci. Sprintové kvalifikace nám obvykle vyjdou o něco lépe než tyto páteční, tedy s výjimkou Kataru.”

Jaký je celkový pocit z vylepšeného auta? Nemůžeme vyloučit, že se s ním ještě nestihl úplně sladit, a to ho stálo cenné desetiny sekundy. Russell však v tomto případě odmítá z něčeho obviňovat techniku. “Beru to na svá bedra, že jsem dnes tak rychlostně ztrácel a nedařilo se mi pochopit proč.”

“V Q3 jsem zajel slušné kolo. Udělal jsem menší chybu v první zatáčce, která mě stála možná jednu pozici. Páté místo je však před nedělí skvělé, protože občas to vypadalo tak, že skončíme mnohem níže. S touto pozicí jsem celkem spokojený,” dodal šampion sérií GP3 a F2.

S Russellovým hodnocením souhlasí i šéf traťových inženýrů Andrew Shovlin. “Nemyslím si, že Georgeovy problémy by s tím něco měly. Toto je náročný a hrbolatý okruh, on se jen snažil složit svá kola. Nemá to nic společného se změnami na monopostu,” odkázal.