logo F1live.cz

Marko šokuje: Z AlphaTauri mohl být český tým!

Hemlut marko a Júki Cunoda
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 11. 2023

Možná si ještě vzpomenete, jak na začátku sezóny média operovala se spekulacemi, že Scuderia AlphaTauri může být na prodej. Tyto dohady později vyvrátili nejvyšší představitelé Red Bullu a ani po smrti Dietricha Mateschitze se nezdá, že by v zákulisí probíhala jednání na nejvyšší úrovni. Poradce Red Bullu Helmut Marko však přesto přiznal, že tým k prodeji byl a zájemce se ozval z České republiky!

V současnosti to vypadá, že AlphaTauri není na prodej a neprobíhají jednání o prodeji stáje. I když se nejedná o největší a nejvyspělejší tým na startovním roštu, zájemců by bylo určitě dost. Nezapomeňme, že i nejmenší týmy jako Haas nebo AlphaTauri mají v současnosti podle některých odhadů hodnotu okolo 18 miliard korun.

Začátkem sezony to vypadalo, že Red Bull přestalo bavit dotovat projekt svého sesterského týmu. AlphaTauri se nedokázalo dostat do zisku a výrobce energetických nápojů byl nucen pokrývat ztráty. Kromě toho skončila velkým neúspěchem snaha pomoci oděvní společnosti vlastněné Red Bullem přejmenováním Toro Rosso na AlphaTauri. V Salzburgu se však k prodeji nakonec neodhodlali.

Místo toho se Rakušané rozhodli provést zásadní změny. První byl postupný přesun vývoje monopostu do Velké Británie, kde se v Bicesteru asi 40 kilometrů od Milton Keynes rozvinulo aerodynamické oddělení AlphaTauri. Důvod je jednoduchý, tým potřeboval dobré lidi a těch je nejvíce blízko „Motorsport Valley“ v Anglii. Druhým krokem je opětovné přejmenování stáje. Jméno AlphaTauri nepřináší Red Bullu zhola nic a proto padlo rozhodnutí najít stáji nového titulárního sponzora, který zacelí mezery v rozpočtu. Definitiva ještě nepadla, ale podle medializovaných informací jsou největšími zájemci o jméno stáje z Faenzy a Bicesteru koncerny Adidas a Hugo Boss.

Nikdy jsme se však úplně nedozvěděli, jak to bylo s prodejem týmu. Až se v roce 2023 zdálo, že se mnohá motoristická média začala nudit a Red Bull přímo obléhaly obrovské spekulace. Nejhlasitěji se mluvilo o výměně Sergia Péreze, ale zazněly i zprávy o mocenských bojích ve stáji mezi Christianem Hornerem, Helmutem Markem a novým generálním ředitelem výrobce energetických nápojů Oliverem Mintzlaffem.

I když se nic z toho nepotvrdilo, součástí „hry o trůny“ měl být i osud sesterské stáje AlphaTauri. Prodat či neprodat? Na to prý nebyl uvnitř Red Bullu jednotný názor. Horner podle portálu F1-Insider plánoval prostřednictvím zájemce o koupi stáje sám získat její akcie, čímž by napodobil například Tota Wolffa, který je jedním ze spolumajitelů Mercedesu.

Nic z toho není potvrzené, ale Helmut Marko ve svém posledním rozhovoru pro zmíněný portál přiznal, že o prodeji stáje z Faenzy se jednalo a jeho na první pohled nevinné vyjádření pravděpodobně vyvolá obrovský zájem v našich zeměpisných šířkách. Podle Rakušanových slov se totiž na startovním roštu mohl objevit český tým!

„Došlo k jednomu pokusu prodat stáj do rukou českého investora, ale ten byl nakonec zamítnut. AlphaTauri není na prodej,“ prohlásil Marko.

Více jsme se od poradce Red Bullu nedozvěděli. Nevíme, kdy k tomu mělo dojít a nevíme ani, kdo by tím českým investorem mohl být. Můžeme jen spekulovat. Například dědicové největšího českého miliardáře Petra Kellnera, který v roce 2021 tragicky zahynul na Aljašce, disponují podle některých zdrojů majetkem až ve výši 400 miliard korun, což je několikanásobně více než třeba Lawrence Stroll.