logo F1live.cz

Ricciardo chce omezit vtipkování a „působit hladově a motivovaně“

Daniel Ricciardo
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 1. 2024

Jaké jsou rozdíly mezi Danielem Ricciardem na konci sezóny 2022, když odcházel z McLarenu, a Danielem Ricciardem ve druhé polovině sezóny 2023, když s velkou pompou restartoval svou kariéru v AlphaTauri? Na první pohled se zdá, že rozdíl není tak velký, ale Australan říká, že v některých otázkách přistupuje ke své kariéře jinak.

Úsměv od ucha k uchu je na Danielovi Ricciardovi vidět i nadále. Je to jeho ochranná známka, která se mu v kariéře stala požehnáním a zároveň prokletím. Nadále působí uvolněně, ale jeho přístup se za poslední rok přece jen trochu změnil.

„Nechci nést na ramenou břemeno celého světa, protože by to stále měla být zábava. A ano, budu to brát vážně,“ řekl Ricciardo v rozhovoru pro Motorsport.com. „Pokouším se být nejlepší verzí sebe sama, ale prostě nechci, aby to pohltilo každou část mého těla do takové míry, že si nebudu užívat jiné aspekty svého života, protože tak by to nemělo být. To není způsob, jakým jsem přistupoval k závodění.“

Daniel byl během své kariéry známý svými výstřelky. Ty však často měly kontraproduktivní efekt. Když během trápení v McLarenu pokračoval se širokými úsměvy a vtipy, zdálo se, že ho slabé výsledky netrápí a Formuli 1 nebere dostatečně vážně. Příkladem za všechny byl víkend v Austinu, kdy se v paddocku objevil jako kovboj na koni. Proč to neudělal i letos?

„Podívejte se na mou ruku,“ řekl Ricciardo a ukázal své zranění, kvůli kterému letos vynechal pět velkých cen. „Nechci příliš vtipů a výstřelků. Chci, aby mě vnímali jako někoho, kdo je hladový a motivovaný, ne jako někdo do počtu spokojený s tím, že je vůbec tady.“

Australan během kariéry rozjel mnoho aktivit mimo F1. Jezdci jsou za to často kritizováni, protože se od nich požaduje stoprocentní oddanost motorsportu. Ricciardo je po návratu také do nemalé míry utlumil, ale jedním dechem dodává, že mu během nuceného volna pomohly překonat „strach z úplného konce kariéry“.

„Stále jsem chtěl v životě další koníčky a zájmy. Návrat do motorsportu mi dává pocit, že to beru vážně. Prostě však cítím, že závody nejsou začátek a konec všeho. Ano, rozhodl jsem se prozkoumat jiné životní cesty, abych se jednoho dne neobával konce kariéry. Trochu mě to drží při životě a také mám díky tomu úsměv na tváři,“ řekl Ricciardo.

„Určitě byly chvíle, kdy jsem chtěl být sám, chtěl jsem být jen ve svých myšlenkách a pochopit, na jaké životní křižovatce se nacházím. Chvílemi jsem si říkal, že už nechci závodit. Věděl jsem však, že potřebuji čas, aby se všechno usadilo, a opravdu jsem pochopil, po čem opravdu touží mé srdce. Odpověď přicházela čím dál častěji,“ dodal australský závodník.