logo F1live.cz

Získávání bodů by nemělo být vždy jen na mně, říká Verstappen s odkazem na Péreze

Max Verstappen a Sergio Pérez
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 11. 2023

Brazílie byla svědkem mnoha velkých okamžiků v historii Formule 1. Tento závod přirozeně připadal na konec sezony, takže jsme tu viděli mnoho velkých okamžiků v boji o titul. I když se v loňském roce na Interlagosu o titul určitě nebojovalo, i brazilský víkend v roce 2022 přinesl mnoho zajímavého. Kromě jediného vítězství Mercedesu také velkou kontroverzi mezi piloty Red Bullu.

Max Verstappen tehdy jako jasný šampion odmítl pokyny týmu. Strategové stáje z Milton Keynes pustili Nizozemce vpřed, aby se pokusil dohnat Fernanda Alonsa a posunout se v pořadí výš. Přes dominanci však zažil Red Bull v Brazílii hrozný víkend a šestý Max se k Alonsovi ani nepřiblížil.

Přišel tím pádem pokyn, aby Pérezovi šesté místo vrátil; jednak to byla slušnost, protože Checo předtím Maxe bez výhrad pustil a ten se nedokázal posunout výš, ale Red Bull mu tím chtěl pomoci i v boji s Charlesem Leclercem o celkové druhé místo. Verstappen to však odmítl, přičemž si z následné negativní publicity těžkou hlavu nedělal. V zákulisí se šuškalo, že šlo o jeho pomstu Pérezovi, který měl v Monaku úmyslně havarovat v kvalifikaci.

V Brazílii půjde Mexičanovi o hodně i letos. Znovu se ocitl v boji o celkové druhé místo (tentokrát s Lewisem Hamiltonem) a podle mnohých je Pérezovou poviností tento výsledek dodat. Jeho šéf Christian Horner se v Mexiku zaručil, že Checo dostane „plnou podporu týmu“, alespoň jednomu z jeho členů se však moc pomáhat nechce.

„Myslím si, že na konci dne by získavaní bodů nemělo vždy záležet jen na mně,“ prohlásil Verstappen během čtvrtečních tiskových povinností na Interlagosu. „Jsem přesvědčen, že Checo může zůstat vpředu, protože si myslím, že co do průměrné rychlosti máme lepší auto.“

„Pokud jde o loňský rok, tak podle mě nebyla situace před startem víkendu dostatečně dobře probrána uvnitř týmu. Doufejme jen, že se do takové situace nedostaneme. Myslím si, že by bylo lepší pro všechny, kdybychom se týmové režii vyhnuli,“ prohlásil Verstappen jednoznačně.

Mezitím se v médiích v posledním týdnu horečnatě spekulovalo o Pérezově předčasném odchodu z Red Bullu. I když má Mexičan platnou smlouvu, nedokáže odehnat nepříjemné otázky. Každá smlouva se dá ukončit předčasně, o čemž jsme se už ve Formuli 1 několikrát přesvědčili, takže tento argument velkou část veřejnosti nepřesvědčí.

V uplynulém týdnu se v souvislosti s Red Bullom hodně mluvilo o Fernandovi Alonsovi, což obě strany jednoznačně popřely, ale takový Daniel Ricciardo je už nějaký ten pátek považován za přirozeného aspiranta na sedačku po Pérezovi. Vynikající Austrálčanův výkon v Mexiku tyto dohady rozhodně nerozptýlil.

„S Danielem jsem měl vždy skvělý vztah, nejen když jsme byli týmoví kolegové v Red Bullu, ale i po jeho odchodu z týmu,“ přiznal Verstappen. „Zároveň však mám skvělý vztah i s Checem, takže by bylo z mé strany trochu nespravedlivé, kdybych si sem sedl a řekl, že preferuji toho nebo onoho týmového kolegu.“

„Oba byli skvělí a není na mně, abych dělal tyto rozhodnutí, protože se velmi soustředím na své vlastní výkony. Pokud bude i nadále mým týmovým kolegou Checo, tak skvělé. Mám s ním skvělý osobní i pracovní vztah a podle mě je to super kluk. Pokud by to byl Daniel, tak s ním také vycházím dobře a užijeme si to spolu,“ slibuje Verstappen.