logo F1live.cz

Leclerc hovoří o “nejzvláštnější kvalifikaci v kariéře”, Sainz doplatil na pozdní výjezd

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 11. 2023

Charles Leclerc vstupoval do brazilské kvalifikace jako držitel posledních dvou pole position. Monacký závodník byl blízko i na Interlagosu, ale nakonec se musí spokojit s druhým místem, což je vzhledem k okolnostem velmi dobrý výsledek. O tom by mohl vyprávět i osmý muž kvalifikace Carlos Sainz.

Před Q3 nikdo z nás nevěděl, co může očekávat. V první i druhé části kvalifikace bylo celé startovní pole nesmírně vyrovnané a do finále jsme šli netuše, co nás čeká. Nakonec nám však nebylo souzeno zjistit, kdo byl nejrychlejší. Ve třetí části kvalifikace nekompromisně zasáhlo počasí a rozhodlo, že pole position nezíská nejrychlejší na jedno kolo, ale nejrychlejší na jeho začátku.

“To byla pravděpodobně nejzvláštnější kvalifikace v mé kariéře,” řekl po její skončení Charles Leclerc pro televizi Sky. “V posledním pokusu se blížil déšť, vítr se úplně otočil a i když nepršelo, úroveň přilnavosti se úplně změnila. Bylo to extrémně náročné a museli jste spíše hádat, kde je na trati nejvíce gripu.”

“Podařilo se mi dobré kolo, takže jsem spokojený, i když za těchto podmínek to bylo opravdu těžké. Jsem rád za druhé místo. Před nedělním závodem je to pro nás dobrá výchozí pozice,” dodal Charles.

Sprintový formát znamená, že po páteční kvalifikaci skutečně nevíme, jak jsou na tom jednotlivé týmy. Omezený prostor na nastavení a testování vozu však Ferrari a Leclercovi vyhovuje. Dokázali to i v Brazílii, ale co přinese další fáze víkendu? No, podle Charlese měl alespoň v kvalifikaci z auta dobrý pocit. “V Q1 bylo auto velmi dobré a v Q2 bylo také vše v pořádku. Věděl jsem, že mi stačí poskládat kolo a postoupím do Q3. Nakonec se mi to podařilo a ve třetí části kvalifikace už byly podmínky velmi náročné,” řekl Leclerc.

Sainz byl na trati mezi posledními

Jeho týmový kolega Carlos Sainz zajel velmi dobrý čas ve druhé části kvalifikace a potvrdil slibnou formu Ferrari na jedno kolo. Bohužel, v Q3 vyjel v úvodní sekci zatáček mimo trať a jeho úsilí postoupit výše prakticky skončilo. Také on patřil k těm, kteří byli na konci vláčku, takže nepříznivé počasí velmi negativně ovlivnilo jeho snahu.

“Měli jsme smůlu a byli jsme jedno z posledních aut při výjezdu z boxů. Pneumatiky byly studené a teploty klesaly, k tomu ještě přičtěte nárazy větru a kapky deště, takže to bylo prostě nešťastné. Samozřejmě, že jsem trochu zklamán, protože naše rychlost v Q2 nebyla vůbec špatná, ale v Q3 jsme propásli naši šanci na dobré kolo,” řekl Sainz po skončení kvalifikace.

“Byl jsem osmý v řadě na konci boxové uličky a kvalifikoval jsem se na osmém místě. Za mnou skončili v kvalifikaci jen kluci, kteří byli za mnou i na trati. Je tedy jasné, že čím později jste vyjeli na trať, tím horší jste měli podmínky,” dodal Carlos.