logo F1live.cz

Williams se těší do Vegas: Trať a podmínky by nám měly vyhovovat

Alex Albon
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 11. 2023

Kdo by před startem amerického “triple headeru” řekl, že AlphaTauri se takovýmto stylem vrátí do boje o sedmé místo Poháru konstruktérů? Od poloviny sezony držel toto poměrně cenné umístění tým Williams, ale nevídaná forma italské stáje na konci sezóny znamená, že Alex Albon a Logan Sargeant potřebují na konci roku zabrat. Naštěstí pro stáj z Grove, na řadě je trať, která by mohla monopostu FW45 vyhovovat úplně nejvíce.

Nejde jen o dlouhé rovinky, které jsou tradičně silnou stránkou Williamsu. V Las Vegas má být také pořádně chladno, což se bude pilotovi stáje Alexovi Albonovi snášet mnohem lépe s pomyšlením, že jeho auto se za těchto podmínek cítí příjemněji. „Doufáme, že ve Vegas všechno zapadne do sebe. Uspořádání trati, ale i její teplota by nám měly vyhovovat,“ řekl britsko-thajský závodník, jehož cituje portál Motorsport.com.

„Kvalifikace a snaha zahřát pneumatiky do provozní teploty bude podle mě opravdu zajímavá pro všechny. Opravdu to nebude jednoduché, ale myslím, že našemu autu to bude za takových okolností sedět mnohem lépe,“ řekl Albon.

Je však třeba zůstat opatrný. Jak víme, Formule 1 dokáže připravit nejedno nepříjemné překvapení. Dokud si to nevyzkoušíme v reálném světě, tak opravdu nevíme na sto procent, jak to bude vypadat. Týmy mají navíc jen omezené množství informací, takže i když to na papíře vypadá dobře, Albon přidal k optimistickým vyjádřením i jedno „ale“.

„Uspořádání trati je poměrně jednoduché a dá se rychle naučit. Okruh vypadá celkem zajímavě. Série pomalých zatáček může způsobit blokování předních pneumatik, což pro naše auto není zase tak skvělé, ale mělo by to být v pořádku,“ říká rodák z Londýna.

„Bude zajímavé vyzkoušet, zda si dokážeme poradit s drsností asfaltu a hrboly na trati. Měli bychom se dočkat množství předjížděcích manévrů a okruh rozhodně nabízí množství příležitostí k předjetí. Mně to nevadí, takže uvidíme, jak to nakonec bude vypadat,“ dodal Albon.

Jeho slova podtrhl i šéf Williamsu James Vowles, podle kterého se bude monopost FW45 ve Vegas cítit jako ryba ve vodě. „Já osobně se do Las Vegas těším z několika důvodů. V první řadě si myslím, že to bude velkolepá událost, ale také budou podle mě některé aspekty této trati našemu autu velmi vyhovovat,“ konstatoval bývalý hlavní stratég Mercedesu.

„Pozitivem je, že úroveň přítlaku, lépe řečeno velikost zadního křídla, bude podobná jako v Monze, možná jako ve Spa; jinými slovy jako na okruzích, na kterých jsme zvyklí dosahovat dobré výsledky a které hrají v prospěch silných stránek našeho auta,“ dodal Vowles.

Související zprávy