logo F1live.cz

Ricciardovi se nelíbí vysoké ceny vstupenek: F1 musí zůstat přístupná pro každého

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 11. 2023

Udělala Liberty Media chybu při organizaci Velké ceny Las Vegas? Během těch měsíců jsme dostali jen velmi málo signálů, že jsou skutečně všichni zváni. Kvalita zážitku během tohoto víkendu je přímo úměrná velikosti vaší peněženky. Jak může něco takového přilákat nové fanoušky, když na závodě nejsou vítáni vlastně ani místní obyvatelé? Ceny čelí velké kritice a přidal se i Daniel Ricciardo.

Závod v Las Vegas je nejdražší v celém kalendáři. Je zajímavé, že nepotřebujete žádnou tradici ani zkušenosti, abyste mohli požadovat od fanoušků tisíce a tisíce dolarů. GP čelí v médiích velké kritice pro svou aroganci a ignoranci. Za všechno musíte platit, nikam se nedostanete a stavba okruhu místním obyvatelům po celé měsíce nesmírně znesnadňovala život.

Pojďme však k praktickým záležitostem. Už čtvrteční úvodní ceremoniál odhalil, že první den se nepodařilo vyprodat. To jen podtrhuje zprávy z počátku týdne, že zatím nebyly prodány všechny vstupenky. Nemůžeme se však příliš divit, když za stání u trati bez dobrého výhledu zaplatíte 500 dolarů.

Daniel Ricciardo je proto přesvědčen, že Velká cena Las Vegas není pro všechny a někteří dlouholetí fanoušci byli z víkendu takříkajíc diskvalifikováni. „Je to těžké. Jako všechno v životě však i toto potřebuje určitou rovnováhu. Slyšel jsem o některých cenách a je mi více než jasné, že si ne každý může dovolit vstupenky,“ řekl australský závodník.

„Byl bych rád, kdyby měl každý možnost se zúčastnit. Samozřejmě, není to moje věc, já neřídím obchodní oddělení Formule 1, ale i když bych to neměl nazývat ignorancí, stále bych byl rád, kdyby lístky na stání byly dostupné pro každého bez ohledu na zaměstnání,“ prohlásil Ricciardo.

„Samozřejmě, pokud se pak objeví nějaké šílené balíčky a lidé jsou ochotni utratit tolik peněz, tak je to v pořádku. Nerad však slyším, když někdo řekne, že by rád přišel, ale nemůže si to dovolit. Je to tvrdé, ale pro mě je těžké to hodnotit. Možná je to trochu výjimečný víkend a snaží se oslovit právě tyto bohatší fanoušky. Pokud je to tak, pak jde pravděpodobně o jejich obchodní plán. To už není otázka na mě,“ řekl Ricciardo.

Nejlépe to shrnul známý novinář Matt Gallagher:: „Proč byste měli platit tisíce a tisíce dolarů za něco takového, když za pár stovek můžete jet do Maďarska a odnést si zážitek na celý život?“ Z pohledu běžného fanouška se to možná zdá téměř nepochopitelné, hloupé nebo arogantní, ale Liberty Media určitě dobře ví, co dělá. Možná se po víkendu ukáže, že to vypočítali špatně, poučí se a v roce 2024 budou stát oběma nohama pevně na zemi.

„Samozřejmě, mně se to takto nelíbí, ale každý má jiný životní styl a úroveň příjmů. Bylo by však hezké, kdyby sport zůstal přístupný pro každého,“ řekl Ricciardo, kterého se ptali i na stížnosti některých, že GP Las Vegas nebude o sportu, ale o show. Nejhlasitější byl v tomto směru Max Verstappen, který tento víkend označil za „z 99 procent show a z jednoho procenta sportovní událost“. Danielovi to však nevadí.

„Podívejte, harmonogram je úplně normální a stále nás na konci čeká závod. Kdybychom dostali nějaký divný rozvrh, neměli ani jeden trénink a pak nás poslali na trať závodit, tak bych protestoval. Podle mě to však bude super. Jsem fanoušek. Ještě je příliš brzy na hodnocení, ale když se dívám na logistiku a přípravu, tak podobné povinnosti opravdu nikomu nepřeji. Je to tu trochu bludiště, ale podle mě je super, že budeme mít takový závod,“ prohlásil Ricciardo.