logo F1live.cz

F1 se při inspekci trati v Las Vegas nedržela pravidel. Organizátor už čelí žalobě

F_Mgi1GWgAAwywu
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala18. 11. 2023

Aby mohl být okruh zařazen do kalendáře F1, musí jeho technickou způsobilost nejprve prověřit odborníci Mezinárodní automobilové federace, čímž deklarují jeho bezpečnost. V Las Vegas však vše neproběhlo v souladu s platnými pravidly, což v konečném důsledku mohlo přispět k problémům se zapomenutými poklopy kanálů a nespokojenosti fanoušků, kteří se už stihli obrátit na soud.

Schvalování okruhu F1 je hotový proces, který trvá i několik měsíců a má svá pravidla. Podle německého magazínu motorsport-total.com však v Las Vegas nebyla dodržena po tom, co FIA schválila trať až po termínu.

„Vše začíná s inspekcí trati,“ píše německý novinář Christian Nimmervoll. „Ředitel závodu FIA Niels Wittich měl dát okruhu zelenou už v úterý, ale když se se svým týmem prošel po okruhu, ten ještě na mnoha místech nebyl dokončený a nebyl ani ve stavu, který by Wittichovi s čistým svědomím umožnil odklepnout start velké ceny. Podle zpráv z paddocku se tak měla inspekce zopakovat ve středu.“

Otevírací ceremoniál se tím pádem uskutečnil ve chvíli, kdy ještě ani nebylo jasné, zda se GP Las Vegas bude moci vůbec začít. To by nemusel být až takový problém, kdyby FIA ve středu vše uzavřela s pozitivním verdiktem. To se však nestalo.

Podle pravidel FIA je nutné schválit okruh z technické stránky nejpozději jeden den před tím, než auta vyrazí na trať. Zdržení při přípravě okruhu a fakt, že trať mohla být uzavřena až v nočních hodinách, však způsobily, že tato podmínka nebyla splněna. Reportérka agentury AP Jenna Fryerová totiž informuje, že FIA provedla inspekci až ve čtvrtek ráno místního času, tedy ve stejný kalendářní den, kdy se konal i první trénink.

Je proto otázka, zda kontrola skutečně proběhla důkladně a nebyla „odfláknutá“. Pořádná inspekce okruhu by totiž měla odhalit potenciální problémy s kanálovými poklopy, které nejsou ničím novým. V minulosti se Formula 1 na podobných problémech spálila už několikrát.

GP Las Vegas má na krku první žalobu

A vypadá to, že pochybení organizátora nezůstanou bez následků. Nezajištění trati a nezvládnutá organizace, kdy diváci museli být vyvedeni z tribun krátce před startem druhého tréninku, se už derou na soud.

Žalobu proti organizátorovi GP Las Vegas už ve jménu 35tisíc fanoušků podaly právnické firmy Dimopulous a JK Legal & Consulting. Společně tvrdí, že ze strany organizátora došlo k „porušení smlouvy, zanedbání povinností a nekalým obchodním praktikám“.

„My obhájíme práva fanoušků, kteří přecestovali velkou vzdálenost a zaplatili značnou sumu za to, aby se podniku mohli zúčastnit, ale byli připraveni o tento zážitek,“ prohlásil majitel právnické kanceláře Dimopoulos Law Firm a právní zástupce poškozených Steve Dimopoulos.