logo F1live.cz

Leclercův útok jsem vůbec nečekal, přiznává překvapený Pérez

F_SSEoxXUAAPmGV
© Twitter/Red Bull Racing
Mária Trenkler Stošeková
Mária Trenkler Stošeková19. 11. 2023

Sergio Pérez na druhé grand prix po sobě přišel o cennou druhou příčku doslova v posledních sekundách závodu. Tentokrát ho o ni připravil Charles Leclerc, o kterém jsme si mysleli, že už je z bojů o druhé místo odpisován. Útokem à la Ricciardo v dobách jeho největší slávy překvapil dokonce i Mexičana.

Jezdce Red Bullu může mrzet, že stoprocentně nevyužil výjezdu bezpečnostního vozu a nechal si ujít nejen závodní vítězství, ale dokonce i druhou příčku. Dá se však na to dívat i z jiného úhla; po kolizi s Valtterim Bottasem v prvním kole může být rád, že se vůbec dostal na pódium.

“Všechno to začalo opravdu těžce a s rozsáhlým poškozením,” komentoval stav svého monopostu po incidentu v první zatáčce Sergio Pérez. “Nejprve jsme si zlomili přední křídlo, takže jsme byli odsunuti až na samotný konec pole.”

“Pak jsme postupně předjížděli jedno auto za druhým a všechno šlo dobře. V prvním stintu jsme měli velmi dobré tempo. Takto jsme se vrátili zpět do boje. Do závodu nás vrátil i safety car,” vyjmenovává klíčové momenty velké ceny.

Prodloužením druhého stintu se Sergio Pérez dostal do čela závodu. Když tedy vyjel na trať Bernd Mayländer, Red Bull dostal do daru cenné sekundy, které Péreze dostaly na druhé místo za Charlese Leclerca. Pokud chtěl monacký jezdec pozici na trati, musel na ní zůstat. Navíc už neměl k dispozici žádné mediumky.

“Charlese jsem předjel, ale nedokázal jsem se mu vzdálit,” popisuje bitvu z druhé poloviny závodu. “Na monopostu jsem měl trochu příliš velké křídlo, takže jsem měl sníženou maximálku na rovinkách a nedokázal jsem se utrhnout. Pak přišel Max a předjel nás oba.”

Nizozemec tento víkend jel s nastavením na méně přítlaku, což mu sice nepomáhalo držet pod kontrolou degradaci pneumatik a jejich drolení, ale na rovinkách mu to přišlo vhod. Z téhož důvodu dokázal s Pérezem držet krok i Leclerc.

Pérez si druhé místo připsal po Leclercově přebrzdění osm kol před koncem. “Charles šel rovně. Při takových nárazech větru to bylo těžké. I já jsem párkrát přebrzdil, naštěstí jsem se udržel na trati.”

“A na konci ten souboj s Charlesem – nečekal jsem to od něho. Byl za mnou o 0,7 sekundy, ale v brzdné zóně se najednou objevil vedle mě. Takže gratuluji jemu i Maxovi,” pochválil Leclerca za jeho výkon.

Velká cena Las Vegas nezklamala, určitě ne její závod. Na trati se toho událo dost, a tak podle Péreze naplnila očekávání. “Byl to dobrý závod. Otrhnout se od lidí za vámi však nebylo lehké. Trochu to připomínalo Baku, kde to má auto vepředu vždy o něco náročnější. Myslím si tedy, že to naplnilo očekávání.”

Související zprávy