logo F1live.cz

Soupeři jezdili ve vlastní lize, hodnotí Ricciardo fiasko AlphaTauri v Las Vegas

Martin Trenkler
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 11. 2023

Grand prix Las Vegas nepřinesla rozuzlení v boji o sedmé místo Poháru konstruktérů mezi Williamsem a AlphaTauri. Oba týmy přicházely do Nevady optimisticky naladěné, ale odcházely se skloněnými hlavami frustrované z vlastního výkonu. I když poslední víkend představoval ideální šanci na body, Williams i AlphaTauri opouštěly Las Vegas s kulatou nulou.

Hlavně Williams se na novou trať těšil, jelikož kombinace dlouhých rovinek a nízkých teplot měla monopostu FW45 dokonale vyhovovat. Ani AlphaTauri nebylo úplně bez šance. V závěrečné fázi sezóny měl tým fantastickou formu a v takovém Mexiku byl Daniel Ricciardo nesmírně silný. Mezi těmito dvěma okruhy přitom existuje několik paralel, které měly hrát do karet italské stáji.

Tyto předpoklady se však nakonec ukázaly jako obyčejné plýtvání papírem. Williams se předvedl alespoň v kvalifikaci, ale AlphaTauri bylo po celý víkend absolutně neviditelné. Lepším z dvojice pilotů byl tentokrát Daniel Ricciardo, který se kvalifikoval na patnáctém a finišoval na čtrnáctém místě ze sedmnácti klasifikovaných.

„Na víkend jsem přicestoval optimisticky naladěn,“ řekl australský závodník, kterého cituje Motorsport.com. „Existovala šance, že to budou dobré dni, i když se také mohl stát pravý opak. Bohužel, druhá možnost se stala skutečností.“

„Věděli jsme, že na startu a při restartech závodu se budeme trápit, protože zahřívání pneumatik na hladkém asfaltu nám rozhodně nešlo. Přesto jsem si však říkal, že po pár kolech se dostanou do správného okna a budeme schopní se dotáhnout zpět. Ve skutečnosti se nám to však nikdy pořádně nepodařilo. Početné restarty nám přitom určitě nepomohly,“ vysvětluje Ricciardo hlavní důvod trápení AlphaTauri.

„Není to však žádná výmluva. Tohle byla prostě naše slabina tento víkend. Opravdu jsme se trápili na začátku každého stintu. Když se pořadí stabilizovalo, několik kluků se ke konci závodu začalo trápit, zatímco my jsme měli dobré tempo. Bohužel, stále jsme nebyli na úrovni bodované desítky,“ přiznal rodák z Perthu.

V AlphaTauri však nemusí zoufat. Stále mají ještě jednu šanci, aby se pokusili o přímo zázračný comeback a vybojovali sedmé místo. Williamsu to mělo ve Vegas vyhovovat, ale to se nepotvrdilo. Sesterský tým Red Bullu tak může být spokojený aspoň s tím, že se nedařilo ani jejich hlavním soupeřům.

„Budu se na to dívat jako na napůl plnou sklenici. Našim soupeřům se také nepodařilo bodovat, takže nám to dává malou naději, že příští týden ještě budeme mít šanci,“ říká Ricciardo, který tvrdí, že ve Vegas byl s monopostem AT04 skutečně bezmocný.

„Závodili jsme s odlišnou úrovní přítlaku než ostatní. Soupeři mě předbíhali z vnější strany ve třetí zatáčce, která je opravdu kluzká, tomu můžete věřit. V tom okamžiku jsem si říkal: ‚Člověče, tihle kluci jezdí ve vlastní lize.‘ Rozhodně nás tedy čekají nějaké domácí úkoly,“ říká Ricciardo, který na poslední závod sezóny hledí se svým nekonečným optimismem.

„Příští víkend to bude jiný příběh. Soustředíme se na Abú Zabí, ale jsem si jistý, že závod v Las Vegas bude potřebovat nějakou analýzu,“ dodal Daniel.