logo F1live.cz

Leclercovi bylo jasné, že se manévr podaří: Checo byl nejistý na brzdách

Martin Trenkler
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 11. 2023

Předjížděcí manévr, který se rozhodně zařadí mezi nejkrásnější v celé sezóně 2023. Ve skutečnosti však nevíme, zda nás více udivuje počínání Charlese Leclerca nebo nepozornost Sergia Péreze, který v podstatě neudělal nic, aby se ujistil, že pilota Ferrari nepustí vpřed. Mexičan byl prostě přesvědčený, že Leclerc není dostatečně blízko, ale to se mu velmi krutě vymstilo.

Byla to naprosto poslední šance a prudké brzdění na konci nejdelší rovinky na okruhu. Ačkoliv dostal Sergio Pérez více než solidní pomoc od Maxe Verstappena, nakonec se nechal nachytat na hruškách. Nejeden laik i odborník se po závodě ptal, proč si Mexičan nepohlídal vnitřní stranu. Vždyť nemusíte být žádný génius, abyste tušili, že Leclerc to alespoň zkusí.

Péreze však zradila vlastní intuice a pilot Ferrari byl na brzdách prostě excelentní. Monacký závodník prý v daném momentě oplýval neochvějnou sebedůvěrou, kterou ještě posílilo sledování Pérezova brzdění do čtrnácté zatáčky. „Když jsem to tam poslal, byl jsem přesvědčený, že se mi to podaří,“ prohlásil Leclerc.

„Byla to v podstatě moje jediná příležitost a zároveň šlo o jediné místo, kde se to tam dá poslat a předjíždět. Kromě toho jsem myslel i na to, že čtyři nebo pět kol předtím udělal Checo na tomto místě chybu, takže jsem věděl, že bude na brzdách trochu opatrný,“ popisuje Charles jeden z nejkrásnějších sportovních okamžiků sezóny 2023.

„V posledním a předposledním kole jsem začal dobíjet baterii s cílem připravit se na závěrečný útok, který se nakonec vydařil. Bylo to velmi těsné, ale jsem spokojený a tento souboj jsem si velmi užil,“ řekl usměvavý Leclerc, který manévr na pilota Red Bullu zvládl po všech stránkách dokonale. Na rozdíl od samotného Péreze, který se možná vrátil na pódium poprvé od GP Itálie, ale na veřejnosti si velké pochvaly nevysloužil.

Jistě, posunout se z jedenáctého místa na třetí není na špatné, ale při letošní rychlosti Red Bullu se počítá jen vítězství, ne jedno pódium z posledních sedmi závodů. Péreze si podal i expert portálu PlanetF1.com a bývalý vítěz 24 hodin Le Mans ve třídě LMP2 Richard Bradley, který podrobil závodní umění mexického jezdce poměrně ostré kritice.

„Když jsem jezdil v motokárách, můj otec natáčel závody na malou kameru, abychom si je pak mohli prohlédnout. Když mi bylo třináct let, udělal jsem podobnou chybu jako lídr závodů. Šlo o poslední kolo a podobně jako on jsem si nepokryl zatáčku. Nejenže jsem přišel o vítězství, ale předjelo mě pět soupeřů. Tehdy jsem se naučil několik nových a sprostých slov, které jsem si ale plně zasloužil. Pérez se dopustil něčeho podobného. Takové něco by se nemělo dít ani třináctiletému závodníkovi, natož pak pilotovi Formule 1,“ prohlásil Bradley.

„Proč, proboha, nešel na vnitřní stranu? Jen zaparkujte se svým autem na vnitřní straně zatáčky. To je první složka vašeho závodního umění, kterou se naučíte jako devítiletý. Má štěstí, že si zajistil to druhé místo, protože udělat takovou chybu… upřímně, kdyby přišel ještě i o to celkové druhé místo, tak podle mě by to byl poslední hřebíček do jeho rakve, protože toto ukazuje, jaká mizerná je jeho sebedůvěra. Počínal si prostě příšerně,“ dodal Bradley.

Související zprávy