logo F1live.cz

AlphaTauri je připraveno na představení nové identity. Vrátí se býci do názvu?

Martin Trenkler
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 11. 2023

Očekávali jsme, že ve druhé polovině listopadu nám již bude dávno známo nové jméno stáje, která nese v tomto roce naposledy jméno AlphaTauri. V minulosti byla známa také jako Toro Rosso a Minardi. Red Bull však v tomto roce přehodnotil svou další strategii a rozhodl se, že tým se musí stát soběstačným. Začalo se proto hledání velkých sponzorských smluv.

Za poslední rok se objevilo množství spekulací o další budoucnosti stáje z Faenzy. Začalo to zprávami o možném prodeji týmu, který musel Red Bull v posledních letech štědře dotovat, aby zaplnil mezery v jeho skromném financování. Jelikož však z investičního hlediska nedává smysl nyní prodávat, rozhodli se v Salzburgu jinak a přijali několik klíčových rozhodnutí.

Vývoj stáje se vrátil zpět do Anglie, kde se v „Motorsport Valley“ nacházejí všechny nejchytřejší mozky. Aerodynamické oddělení se dočasně přestěhovalo do Bicesteru, ale tam se dlouho nezdrží. S pokračujícím náborovým procesem se v příštím roce přesune do Milton Keynes, kde se v současnosti staví nová továrna přímo naproti centrále Red Bullu.

Kromě rozšíření personální a technické základny je nezbytné doplnit financování. Z přejmenování Toro Rosso na AlphaTauri nedokázal Red Bull vytěžit prakticky nic, a tak je nezbytné se na to podívat prakticky. Prodej jména týmu F1 výdatně pomůže po ekonomické stránce.

Vrátí se býci do názvu?

Ani před posledním závodem sezóny však nevíme, jaká bude nová identita stáje. Podle posledních informací se z ní však nestane žádný „BOSS“, ale vrátí se k původnímu odkazu na Red Bull, přičemž se mluví o jméně „Racing Bulls“.

Portál Motorsport.com informuje, že během Grand prix Las Vegas dokončil tým kolem generálního ředitele Petra Bayera plány na zahrnutí dvou amerických sponzorů do názvu. Kdy se to konečně dozvíme? No, začátkem příštího měsíce musí být zveřejněna přihláška na novou sezónu, takže nás od oficiálního odhalení dělí už jen dny.

„Vrátíme se k obecné identitě,“ odhalil Bayer pro Motorsport.com. „Bude to stejné jako v dobách Toro Rosso. Vracíme se tedy zpět a blíže k rodině Red Bullu. Objevíme se však s partnery, kteří mají právo tvořit jméno stáje.“

„Změníme název společnosti, změníme identitu, logo a všechno. Uvidíte kompletní restart a kompletní rebranding. O jménu týmu rozhodli akcionáři a já ho musím tajit až do okamžiku zveřejnění, což je velmi těžké!“ prohlásil ještě stále generální ředitel stáje s názvem AlphaTauri.

Ten veřejnosti potvrdil i důležitost osoby Daniela Ricciarda, který zjevně stále přitahuje nemalý zájem. Drive to Survive spolu s australskou hvězdou prý výrazně pomohly získat americké peníze pro podporu stáje. „Jelikož máme v současnosti takovou dobrou trakci na americkém trhu, našli jsme tyto dvě společnosti, které si navzájem rozumějí. Měli jsme velmi dobré setkání s těmito dvěma novými velkými partnery. Velmi dobře si rozuměli,“ řekl s radostí Bayer.

„Mluvili jsme o tom, kdy to oznámíme a jak to uděláme. Řekli jsme jim o nutnosti zveřejnit přihlášku a o odhalení nových lakování. Tehdy začali přímo chrlit nápady. Spustili takový brainstorming, až mě to skutečně vyděsilo. Měli několik velmi velkých nápadů. Mají velké myšlenky, dokonce větší, než bychom si my troufli vymyslet,“ dodal šéf AlphaTauri.