logo F1live.cz

Proč se AlphaTauri rozhodlo pro změnu názvu? Máme na to dva důvody, vysvětluje Bayer

Martin Trenkler
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár22. 11. 2023

Tým z Faenzy plánuje již podruhé během několika let změnit svůj název. Jaká bude jeho podoba zatím nevíme. Co však víme, jsou důvody, pro které se italský tým k takovému kroku odhodlal.

AlphaTauri si během roku prošlo několika výraznými změnami. Informace o prodeji týmu se sice nakonec nezakládala na pravdě, ale ta o výměně šéfa týmu, užší spolupráci s Red Bullem a změně názvu stáje už ano.

V současnosti již víme, že novým šéfem “B týmu” Red Bullu se po skončení sezóny stane Laurent Mekies, který nahradí odcházejícího Franza Tosta. Stále však neznáme nový název týmu. Útěchou nám může být alespoň to, že se jeho výkonný ředitel Peter Bayer podělil o důvody, proč k přejmenování stáje vlastně dojde.

„Jsou dva hlavní důvody pro změnu názvu,“ řekl Bayer pro RacingNews365.com. „Všechno to souvisí s rozhovory ze začátku tohoto roku, kdy se vedly úvahy o tom, zda tým prodat, nebo si ho ponechat. Zájem (ze strany kupců) byl značný, protože se v současnosti o týmy F1 usiluje mnoho akciových fondů z celého světa, rovněž tak i z USA.“

„Jakmile se Red Bull rozhodl pokračovat v investicích do týmu, uviděli příležitost začít s (B) týmem odznova. Nebyli totiž obzvlášť šťastní, že jeden tým vyhrál mistrovství, zatímco druhý tým se pohyboval na opačném konci spektra. Potřebovali jsme proto něco změnit.“

Jinými slovy, AlphaTauri mělo už poškozené renomé, a proto název odvozený od značky oblečení putuje do koše. Navíc, oděvní společnost si na sebe dostatečně nedokázala vydělat.

Druhým důvodem, pro který se vedení Red Bullu rozhodlo svůj sesterský tým přejmenovat, byl konec jedné dlouhé éry. S italským týmem se totiž (jak jsme již uvedli výše) po sezóně rozloučí Franz Tost, který šéfoval týmu od počátku jeho existence.

„Změna názvu souvisí také s rozhodnutím Franza (Tosta) odejít z pozice šéfa týmu a soustředit se po tom, co věnoval tomuto týmu několik desítek let života, na svůj vlastní život. Proto se ve vedení okamžitě rozhodli začít hledat nový management a nový název. Zároveň chtěl Red Bull změnit směřování AlphaTauri jako značky oblečení,“ uzavřel Bayer.