logo F1live.cz

AlphaTauri vytáhlo eso z rukávu. Nasadí vylepšení, která mají přinést „několik desetin“

Martin Trenkler
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 11. 2023

Přivážet vylepšení na poslední závod sezóny? Kdyby se něco takového stalo v boji o titul v roce 2000, vůbec bychom se nedivili, ale že tým z konce startovního pole přiveze v éře rozpočtových stropů vylepšenou podlahu na poslední závod sezóny? Nuže, AlphaTauri to skutečně udělá.

Jak řekl šéf Williamsu James Vowles, ve Grove ukončili vývoj letošního monopostu již před mnoha měsíci. Přesto má stáj šanci vybojovat nejlepší umístění od roku 2017 a s ním i dobrých deset milionů dolarů. Proti bude AlphaTauri, které v závěru roku mohutně finišuje a ještě nedávno poslední tým celkového hodnocení chce v Abú Zabí zaútočit na Williams.

Obrovské balíky vylepšení, spolu s nasazením zadního zavěšení Red Bullu, přinesly AlphaTauri výrazné zisky a v závěrečné třetině sezóny získala stáj z Faenzy nemálo bodů, které ji vynesly až do boje o sedmé místo s Williamsem. Rozhodne se v Abú Zabí a už teď víme, že při formě prvních šesti týmů nebude pro AlphaTauri lehké dohnat sedmibodovou ztrátu.

Daniel Ricciardo a Júki Cunoda se o to však pokusí a pomoci jim má i nečekaný upgrade. Inženýři totiž přivezou na poslední závod sezóny velký balík vylepšení. „Všichni jsou motivovaní honit Williams až pod šachovnicovou vlajku a do Abú Zabí přivezeme velký balík vylepšení, který nám, jak doufáme, přinese chybějící desetiny v boji o přední příčky,“ prohlásil velmi odvážně generální ředitel AlphaTauri Peter Bayer v rozhovoru pro Motorsport.com.

„Původně jsme strategicky cílili na rok 2024, ale když jsme se dostali do této situace, hodí se nám další eso, které můžeme vytáhnout z rukávu. Musíme tvrdě pracovat, ale data na CFD a ve větrném tunelu vypadala velmi slibně a pomohou nám najít výkonnost k dobru. Důležité bude vyvážení, aerodynamická efektivita a přítlak na zadní nápravě,“ říká Bayer.

Přidal se i technický ředitel stáje Jody Egginton, který si slibuje od tohoto víkendu i důležité data pro rok 2024. Tato vylepšení se měla původně objevit až v příští sezóně, ale vzhledem k stabilním pravidlům si je tým může dovolit nasadit už teď. „Máme podlahu a získáme důležité lekce pro příští rok. Jde spíše o cvičení pro náš výzkum a vývoj než cokoliv jiného,“ řekl pro stejný zdroj Egginton.

„Nasazení těchto vylepšení jsme plánovali ještě mnohem dříve. Bylo to dávno předtím, než jsme mohli vůbec doufat, že budeme bojovat o umístění do posledního závodu sezóny. Je to tedy spíše cvičení pro naše oddělení pro výzkum a vývoj a je nezávislé na našem boji v Poháru konstruktérů,“ říká technický ředitel AlphaTauri.

„S nezměněnými pravidly je snadné přinášet novinky dříve a vylepšená podlaha v Abú Zabí je toho důkazem. Dává vám to možnost tlačit na pilu o něco déle a naučit se více s vědomím, že příští rok jsou předpisy stabilní,“ dodal Egginton.