logo F1live.cz

Leclerc je skvělý jezdec s mistrovským potenciálem, prohlásil Elkann

John Elkann a Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 11. 2023

Italská média avizují, že nové kontrakty pro piloty Ferrari jsou na spadnutí. Charles Leclerc i Carlos Sainz jsou bez smluv na rok 2025 a v zákulisí se již mluví, že podepsání nových s oběma jezdci je na spadnutí. Charlese Leclerca čeká v roce 2024 již šestá sezóna v červené kombinéze a podle nejednoho interního zdroje se těší velké oblibě prezidenta Ferrari Johna Elkanna.

Grand prix Abú Zabí bude pro monackého jezdce již 102. v barvách Scuderie, čím vyrovná zápis Rubense Barrichella. Pokud půjde vše podle plánu, na konci příští sezóny se dostane na číslo 126, čím překoná Sebastiana Vettela (118) a před ním zůstane trio Massa (139), Räikkönen (151) a Schumacher (180). Leclerc by se rád vyrovnal velikánům i v počtu vítězství či titulů, ale v tomto směru ho čeká ještě dlouhá cesta, zvláště pokud se Ferrari nepodaří postavit mu konkurenceschopný monopost. Zatím ho může těšit aspoň přízeň nejvyššího šéfa Johna Elkanna.

„Charles je skvělý pilot s velkým potenciálem. Neexistuje důvod, proč by se nemohl stát mistrem světa,“ prohlásil vnuk velkého Gianniho Agnelliho pro BBC. „Věříme, že máme silné jezdce s velkým potenciálem. Důležité je pracovat a přetavit tento potenciál do hmatatelných výsledků.“

Abychom však Charlesovi nekřivdili, v jedné statistice už patří mezi špičku dlouhé historie Ferrari. Aktuálně se dělí s Nikim Laudou o druhé místo v počtu pole position. Počítají se však jen vítězství a tituly a v tomto směru je Leclerc v dějinách Ferrari přece jen nízko.

Elkanna se BBC ptalo i na GP Las Vegas, která rozhodně patřila k těm vydařenějším ze strany Ferrari v tomto roce. I když Sainzova penalizace nebyla spravedlivá, prezident Ferrari pochválil svůj tým za dobrou reakci. „Líbilo se mi, co následovalo. Tým pracoval velmi tvrdě, aby dal auto opět dohromady a následovala velmi dobrá kvalifikace z naší strany. Takový přístup chcete vidět a je důležité, abychom v roce 2024 pokračovali a dále rostli,“ říká rodák z New Yorku.

„Pokrok nemusí být nutně vždy lineární. Když se vám podaří dostat z těžkých chvil, jejich překonávání vás v konečném důsledku dělá silnějšími, ale jen když máte ten správný přístup. Tento víkend toho byl dobrým příkladem,“ dodal Elkann.

Prezident volá po zahraničních posilách

Ten v rozhovoru hovořil o změnách, které chce v Maranellu vidět. Od Ferrari žádá více zodpovědnosti a také pružnosti. Jako velká organizace musíte ve sportu jako Formula 1 rychle reagovat, což tým často nezvládl nejlépe. Elkann však kromě toho volá i po větší diverzitě. Ferrari bylo dlouhodobě doménou Italů, ale v roce 2023 skutečně potřebujete mezinárodní přístup při budování týmu.

I když se Mattia Binotto narodil ve Švýcarsku, Frédéric Vasseur je prvním šéfem Ferrari od Jeana Todta, který nemá italský pas. Elkann proto chce vidět, že kapitánský můstek v Maranellu doplní muži a ženy dalších národností. „Důležité je mít co nejlepší tým. Pokud ho dokážete poskládat ze žen a mužů různých národností a z různých prostředí, je to velmi vítané,“ prohlásil prezident Ferrari.

„Naše identita je velmi jasně definována jako italská a páteř naší organizace je italská. To není v žádném případě na škodu. Naopak, jde o základ, který můžete doplnit o skvělé talenty pocházející z různých geografických šířek,“ dodal Elkann.

Související zprávy