logo F1live.cz

Leclerc se obával vyřazení, ale před Q3 si řekl, že „zkusí zajet životní kolo“

Charles Leclerc
© Ferrari Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 11. 2023

Pokud jde o kvalifikační překvapení a schopnost vytáhnout skvělý čas z ničeho, je Charles Leclerc rozhodně velkým esem současné Formule 1. Když se po prvním pokusu v Q3 ocitl na devátém místě, mnozí Ferrari odepsali, ale v samotném závěru na čerstvých pneumatikách monacký závodník ukázal, v čem spočívá jeho nejsilnější stránka. Nakonec je z toho skvělé druhé místo, o kterém Leclerc podle vlastních slov ani nesnil.

Carlos Sainz vypadl již v Q1 a výsledky jeho týmového kolegy v první a druhé části kvalifikace nebyly nijak oslnivé. Sám přiznal, že se obával předčasného vyřazení, ale toto Ferrari a jeho jezdec jsou jako bonboniéra, prostě nikdy nevíte, co ochutnáte. Nakonec je z toho krásné druhé místo, které je tak trochu metaforou Ferrari v této sezóně: skvělá Leclercova kvalifikace, ale velký otazník před nedělním závodem.

„V Q1 jsme byli velmi blízko vyřazení, v Q2 také, takže před Q3 jsem si prostě řekl, že zkusím zajet životní kolo a nakonec se to povedlo,“ řekl Leclerc po sobotě pro televizi Sky. „Na první řadu jsem před startem kvalifikace rozhodně nemyslel, takže je to velmi příjemné překvapení.“

Charles byl na použitých pneumatikách téměř o sekundu pomalejší, což je určitě první zdvižený ukazováček před nedělním závodem, který indikuje, že práce s „černým zlatem“ opět nebude silnou stránkou Ferrari. „Na jedné straně neradi vidíte takovouto výkonnost na použitých pneumatikách, na druhé straně, v neděli do toho půjdeme na čerstvých,“ říká Leclerc.

„Budeme je muset manažovat, ale v Las Vegas jsme v tomto směru odvedli velmi dobrou práci. Samozřejmě, práce s pneumatikami bude velmi odlišná, protože zatímco v Americe bylo příliš chladno, tady je příliš horko. Vydám ze sebe maximum, i když víme, že to není naše silná stránka. Je však pravda, že hranice mezi dobrou a špatnou prací s pneumatikami je velmi tenká. Stát se může cokoliv. Když to zvládneme velmi dobře, rozhodně můžeme porazit Mercedes,“ řekl Leclerc odhodlaně.

Po startu z druhého místa se automaticky nabízí myšlenka na vítězství. V závodním tempu však bylo Ferrari v tomto roce tak zoufalé, že pódium by bylo považováno za skvělý úspěch. I sám Charles si uvědomuje, jakou realitu nabídly první dva dny. „Po takovémto víkendu by bylo vítězství něco neuvěřitelného,“ prohlásil Charles.

„Ze současného pohledu se to však nezdá realistické, protože v závodním tempu bude Red Bull silnější, McLaren pravděpodobně také a asi i Mercedes. Já jsem však optimista a stále věřím, že vítězství je možné. Dám do toho opravdu všechno,“ říká Leclerc.

„Momentálně mi záleží jen na celkovém druhém místě. V jezdeckém šampionátu mi už o nic nejde, ale druhé místo v Poháru konstruktérů by bylo skvělou odměnou pro celý tým za tvrdou práci v průběhu tak těžké sezóny. Všichni na to šíleně tlačili, aby přivezli vylepšení dříve a druhá polovina sezóny byla mnohem pozitivnější. Rád bych rok zakončil na pozitivní notu a tento tým si druhé místo zaslouží, takže do toho dám všechno,“ slibuje monacký závodník.

Související zprávy