logo F1live.cz

Pérez má jít na koberec, po závodě se pustil do komisařů (Aktualizováno)

F1 Grand Prix of Abu Dhabi
© ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES – NOVEMBER 26: Sergio Perez of Mexico and Oracle Red Bull Racing prepares to drive in the garage prior to the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on November 26, 2023 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202311260099 // Usage for editorial use only //
Milan Kubala
Milan Kubala26. 11. 2023

Sergia Péreze čeká po závodě návštěva komisařů. Mezinárodní automobilové federaci se totiž nelíbí, jak ohodnotil výkon komisařů na Velké ceně Abú Dhabí. V žaludku mu leží zejména pětisekundový trest, který dostal po kolizi s Landem Norrisem.

Ačkoliv Sergio Pérez startoval až z devátého místa, v neděli to měl rozjeté velmi dobře a celkem snadno mohl skončit druhý. To se mu nakonec nepodařilo i kvůli nevydařenému útoku na Landa Norrise, po kterém se dvojice ze způsobení kolize obviňovala navzájem, ale komisaři měli jasno v tom, kdo by si měl sypat popel na hlavu.

Když Mexičan přeťal cílovou čáru a inženýr ho informoval o tom, že po připočtení trestu se propadne až na čtvrté místo, Sergio Pérez se nezdržel. “Člověče, s těmi komisaři je to vtip. Nemůžu tomu uvěřit. Letos byli opravdu špatní, ale toto je vtip. To byl opravdu vtip. Ha, nemůžu uvěřit, že za to udělili trest.”

Péreze ve vysílačce podpořil i jeho závodní inženýr a Christian Horner. Trest si podle nich nezasloužil. Komisaře to však nijak neobměkčilo a jezdce Red Bullu si předvolávají za “vyjádření ve vysílačce v 16:31”, tedy přesně po ukončení závodu. V hře je porušení Mezinárodního sportovního kodexu FIA.

Letošní vicemistr světa úplně nevychladl ani v mix zóně, kde komisařům ještě trochu “naložil”. “Myslím si, že dnes jsme si zasloužili mnohem víc. Podle mě to bylo s komisaři žalostné. Už jsme viděli i horší věci. Dotkli jsme se koly, Lando si zkrátil zatáčku a získal čas. A já jsem i tak dostal trest…”

Několik bývalých jezdců se však vyjádřilo, že Pérez měl více zatáčet a Norrisovi nechat místo. “Musíte si však uvědomit, že když zaútočíte zezadu a šlápnete na brzdy pozdě, tak nemáte plnou kontrolu nad monopostem. Lando věděl, že jsem tam, a rozhodl se zatáčet. Jak jsem řekl, dotkli jsme se koly. On si zkrátil zatáčku a získal čas. Podle mého osobního názoru to byl závodní incident.”

Pérez se omluvil a dostal formální varování

Sergio Pérez si nakonec po odchodu od komisařů mohl oddychnout. Dostal jen “formální varování” za svá vyjádření ve vysílačce. Komisaři v tomto případě vlastně rozhodovali sami o sobě; v ideálním případě by se celá věc posunula až na další podnik, a tedy další partii komisařů, ale to na posledním závodě nebylo možné.

“Komisaři jezdci vysvětlili, že nemají žádný problém s tím, když někdo nesouhlasí s jejich rozhodnutími, avšak osobní urážky jsou porušením Mezinárodního sportovního kodexu FIA,” píše FIA ve svém verdiktu.

“Pilot vyjádřil upřímnou omluvu každému z komisařů a vysvětlil jim, že jeho poznámky přišly v zápalu emocí, a nebral v úvahu fakt, že se to dostane do přenosu, a jaký to bude mít dopad. Vyjádřil také lítost nad tím, že někoho urazil nebo způsobil újmu sportu, čemuž se podle něho chce vyhnout. Komisaři přijímají jeho slova a akceptují jeho omluvu,” uzavřela čtveřice rozhodčích s dodatkem, že Pérez je tradičně velmi úctivý ke komisařům a takové poznámky mu nejsou vlastní.