logo F1live.cz

Leclerc mohl riskovat a brzdit Russella. Wolff ho pochválil za sportovní chování

F_47JChWcAA_aEy
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala27. 11. 2023

Charles Leclerc má za sebou náročný závod. Neplnil si totiž jen své úkoly v kokpitu, ale tak trochu zastupoval i za boxovou zeď. Nakonec však nevyužil úplně všechny zbraně, které měl k dispozici. Toto Wolff je mu za to vděčný.

Aby Ferrari předehnalo Mercedes v boji o druhé místo konstruktérského šampionátu, nutně potřebovalo získat alespoň o čtyři body více než stříbrné šípy. Jelikož Carlos Sainz čekal na Godota, čtěte Bernda Mayländera, Leclerc se toho musel chopit sám. Ani boxová zeď mu nebyla příliš nápomocná.

Uvědomujíc si, že uspěje jen v případě, když George Russell obsadí nanejvýš čtvrté místo, rozhodl se pomoci Sergiovi Pérezovi. V posledním kole mu poskytl zákryt i DRS, ba dokonce ho pustil před sebe. Mexičan se tak sice posunul na druhé místo, ale už si nestihl vybudovat dostatečný náskok na to, aby nespadl zpět za Russella.

Charles Leclerc se přesto mohl rozhodnout pro ještě jeden pokus, byť velmi riskantní. Kdyby v posledním sektoru brzdil George Russella tak, jak to například v roce 2016 dělal Lewis Hamilton Nicovi Rosbergovi nebo v roce 2021 Pérez Hamiltonovi, měl by naději na úspěch.

Mělo by to však háček. Musel by to velmi přesně odhadnout tak, aby Sergio Pérez po připočtení pětisekundového trestu spadl přesně mezi ně. Riziko by bylo obrovské, neboť Leclerca a Russella by s největší pravděpodobností v cíli dělilo jen pár desetin sekundy. Kdyby byl Leclerc příliš rychlý, konečné výsledky by tím nezměnil. Kdyby byl zase příliš pomalý, mohl skončit třetí a Pérez druhý, čímž by ublížil i sám sobě.

Leclerc však o víkendu říkal, že na šampionátu jezdců mu už nezáleží, a tak to možná stálo za ten risk.

Toto Wolff ho nakonec vyzdvihl za to, že se rozhodl nesáhnout i po zbraních z kategorie ne úplně čistých. „Byl to skvělý závěr bitvy o druhé místo. Georgeova jízda byla výjimečná,“ rozpovídal se šéf Mercedesu. „Myslím, že Charles se na konci zachoval sportovně a nesnažil se nás zpomalit. Dva velké týmy a dva skvělí přátelé bojovali až do konce.“

„Já jsem ale nebyl vystresovaný. Ve svém celém životě jsem byl vystresovaný jen jednou, a to tady před pár lety,“ připomněl kontroverzní rozhodnutí z roku 2021. „Toto byla bitva o druhé místo. Svým způsobem je to pro nás jako tým nesmírně pozitivní, stejně tak pro mnohé zaměstnance, kteří jsou odměněni titulem vicemistrů, ale zároveň nám to připomíná, že je to druhé místo.“

Mercedes už patří mezi velikány F1, a tak jiné než titul nebere. I přesto měl Toto Wolff úsměv na tváři, když jeho tým dosáhl svého cíle. „V konečném důsledku jsme závodníci a dnes cítíme, že jsme vyhráli. Musíme být šťastní. Na druhé straně jako závodníci stále chcete víc, ale dnes jsme vyhráli.“

Související zprávy