logo F1live.cz

Proč vlastně Cunoda tolik nadává? Horner přišel se zajímavým vysvětlením

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár29. 11. 2023

Když se řekne jméno Júki Cunoda, snad každému z nás se v první řadě vybaví v mysli drobný Japonec, jehož snem je si po skončení motorsportovní kariéry otevřít vlastní restauraci. S rodákem ze Sagamihary se však fanouškům pojí i něco jiného – nepříliš vybíravý slovník. O tom, proč na první pohled sympatický mladík tolik nadává, více prozradil Christian Horner.

I když jsou způsoby Cunodu v současnosti již o něco vybíravější, během prvního roku ve Formuli 1 zaznívala z Japoncovy vysílačky slova, z nichž většina by mohla být v televizi odvysílána až po desáté.

Kde se však tolik hrubosti v naprosto slušném klukovi vzalo? Vždyť Cunoda jak na trati, tak mimo ni, nikdy agresivně či nevychovaně nepůsobil. Šéf Red Bullu Christian Horner objasňuje, že za jezdcovo nadměrné používání pejorativ může špatná interpretace těchto slov. Cunoda měl totiž během toho, jak se učil anglicky, za to, že vulgarismy jsou běžnou součástí hovorové řeči.

„Cunoda v jistém momentě přišel žít do Spojeného království, a to proto, aby se naučil anglicky a závodil za anglický tým, který sídlil na okraji Londýna. Tento malý Japonec si následně během učení se angličtiny smyslel, že slovo „haj*l“ nebo „ku**a“, je běžná součást anglického jazyka, běžné hovorové řeči,“ objasnil důvody, pro které Cunoda tolik nadává, Christian Horner.

„Po tom, co poprvé nasedl do auta, řekl: ´Rád tě vidím, ty ču**ku´ (neznámo, zda byla tato slova adresována Christianu Hornerovi nebo někomu jinému, pozn. red.). Mně mezitím jen proběhlo hlavou: ‘Opravdu to řekl?!’ Víte, bylo to velmi směšné.“

S přibývajícími léty v F1 se však Cunoda naštěstí naučil jaké-také slušnosti – a nejen to. Zlepšil se i po jezdecké stránce, když z letošních 25-ti bodů AlphaTauri posbíral až sedmnáct.

Z vulgárního prcka, který se v počátcích kariéry v enormně dobrém světle neprezentoval ani po rychlostní stránce, se stává rázem jeden z hlavních kandidátů na ohroženou sedačku Sergia Péreza v Red Bulle. Na to, aby se posunul do „áčka“, však bude muset v první řadě opakovaně zdolávat týmového kolegu Daniela Ricciarda. Bude mít Japonec oproti Australanovi navrch i o rok? To ukáže až čas.